Stigbergskliniken stänger – för gott

På fredagen stänger Stigbergskliniken för gott efter många turer. Något som sörjs av både personal och patienter med osäkra framtidsutsikter.
– Jag har kommit långt i min nykterhet, men det finns en oro över att den stabiliteten kommer försvinna, säger en kvinna som behandlats på kliniken.

ANNONS

Efter många vändor, namninsamlingar och protester är det definitivt slut. Efter 40 år stänger Stigbergskliniken i Majorna för gott under fredagen.

Beslutet har lett till att ett stort antal medborgare och patienter har uttryckt sitt missnöje. En namninsamling som spridits på sociala medier för att rädda kliniken har resulterat i flera tusen underskrifter.

Men trots det kommer beroendevården tas över av Sahlgrenska. Grunden till beslutet är att regionen och Stadsmissionen, som driver Stigbergskliniken, inte delat samma uppfattning om ersättningen för vården. Regionen säger nej till Stadsmissionen, som hävdar att man måste få höjt anslag för att kunna fortsätta verksamheten.

ANNONS

Egentligen skulle kliniken lägga ned i slutet på januari, men eftersom Sahlgrenska inte kunde ta över beroendevården förrän i maj sköts det upp fram tills nu.

”Vemodig och konstig känsla”

Bland personal och patienter på beroendekliniken, som numera består av nästintill tomma lokaler, finns en sorg och oro över nedstängningen

Vad som händer med lokalerna framöver är ännu oklart, berättar Ulla Winberg, sjuksköterska på Stigbergskliniken.

– Det är en vemodig och konstig känsla här. Men vi har försökt jobbat på som vanligt in i det sista. Den sista patienten skrevs ut i går, säger hon på torsdagen.

Vad händer med de patienter som vårdats där nu?

– Det är tänkt att en avdelning ska öppna på Östra sjukhuset i den kommande veckan som ska ersätta våran verksamhet.

Den senaste månaden har de under ett dygn haft som mest tretton patienter inneliggande. Ulla Winberg, som jobbat på kliniken i fem år, kommer snart börja sin nya tjänst på Nordhemskliniken i stället.

– Det blir en omställning med nya rutiner, lokaler och kollegor. Stora delar är nog likt, men jag hade inte självmant valt att byta om det inte vore så att kliniken lades ned, säger hon.

Varit nykter sedan start

En kvinna som varit patient på kliniken sedan 2020 känner rädsla över hur framtiden ska bli. Hon har varit nykter från sitt alkoholberoende sedan hon började på kliniken med hjälp av regelbunden trauma- och KBT-terapi samt akupunkturbehandling.

ANNONS

– Tanken är att jag och de andra patienterna ska remitteras till andra kliniker inom Sahlgrenska. Men än så länge har jag inte fått någon bekräftad tid eller plats, säger hon.

Samtalen och akupunkturbehandlingen har hjälpt kvinnan mycket. Hon beskriver känslan på kliniken med ödmjukhet.

– Det finns en speciell värme på kliniken som jag inte upplevt någon annanstans. Människor blir sedda för dem de är med respekt, kärlek och kramar, säger hon.

Hon hade sitt sista samtal i tisdags, fyra dagar innan nedstängningen. Känslan av att det inte blir något mer besök på Stigbergskliniken är overklig.

– Jag känner mig vilsen och orolig, inte enbart för mig själv utan även för de andra patienterna som befinner sig i olika stadier i sina missbruk, säger hon och fortsätter:

– Jag är rädd för att människor kommer dö genom sitt missbruk eller självmord. Jag har kommit långt i min nykterhet och känner mig stabil än så länge, men det finns en oro över att den stabiliteten kommer försvinna.

LÄS MER:Tre månaders respit för Stigbergsklinikens patienter

LÄS MER:Stigbergskliniken läggs ner av fel skäl

LÄS MER:Stigbergsklinikens patienter livrädda inför nedläggningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS