- Börjar det bli mycket översvämningar så får man väl flytta, säger Anna Dahlström som bor i Eriksberg.
- Börjar det bli mycket översvämningar så får man väl flytta, säger Anna Dahlström som bor i Eriksberg.

Stigande havsnivåer "ett rejält hot"

ANNONS
|

Trots varningar om stigande havsnivåer väljer många att bo vid vattnet, vid Eriksberg byggs det många nya hus. En av dem som bor där är Anna Dahlström, 35.

– Ja, jag är orolig även om det troligtvis inte kommer att hända än på länge. Men det är lite oroväckande, säger hon.

Hon tror ändå att det är säkert att bo som hon bor i dag precis vid vattnet.

– Det byggs ju mycket här så någon borde tänka på att det ska vara säkert. Men börjar det bli mycket översvämningar så får man väl flytta, säger Anna Dahlström.

Debby Pernevik har sin kontorslokal vid kajen i Eriksberg och känner inte att hon som privatperson behöver oroa sig så mycket inför framtiden utan litar på politikerna.

ANNONS

– Och om det skulle bli allvarligt räknar jag med att politikerna löser det. Det är de som har den långsiktiga planeringen, säger Debby Pernevik.

Miljöpartiets gruppledare i Göteborg Ulf Kamne ser allvarligt på det hot som Göteborg står inför.

– Jag går inte runt och är småorolig. Det är ett rejält hot mot Göteborg på ett konkret sätt. Det är en väldigt svår framtid som vi måste möta, säger han.

– Det går lite på tvärs med frågan att vi vill utnyttja områdena nära vattnet, det måste finnas utrymmen för vattenmassorna att ta vägen. Det märker vi redan i dag vid kraftiga skyfall.

Han säger också att detta är något som Miljöpartiet jobbar mycket med, både vad det gäller att minska den mänskliga påverkan på klimatet men också att man måste göra något åt de konsekvenser som faktiskt uppstår.

– Om det blir slussar ut mot havet eller något annat, det vet jag inte. Men det måste lösas, säger han.

Enligt honom är det inte bara politikerna i de drabbade kommunerna som måste agera, utan han tycker att staten måste ta ett större ansvar.

– Staten har ett stort och viktigt ansvar i de här frågorna, säger han.

ANNONS

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård är orolig för framtida problem.

– Det måste man vara, vi har landhöjning men havets vattennivåer stiger fortare och det drabbar främst oss i Göteborg, säger han.

– Det är en fråga som tas om hand nu när vi bygger nya hus, men den befintliga byggnationen som redan finns måste skyddas.

Även Jonas Ransgård vill ha ett bättre samarbete med staten i de här frågorna.

– Det bör inte bara vara Göteborgs ansvar. Vi är en viktig tillväxtmotor för hela landet, säger han.

ANNONS