Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stenen som lagts vid Alingsåsvillan är begagnad gatusten, av samma typ som ligger på gatorna i Göteborg. Park- och naturförvaltningen har två stenlager, på Ringön (bilden) och Marieholm. Dit har kommunens stensättare tillträde. Det är från dessa lager som man misstänker att två anställda ska ha stulit flera lastbilsflak med sten.

Stenskandalen: Villaägaren misstänks för grovt häleri

Sedan tidigare misstänks två kommunanställda ha stulit stora mängder sten från Göteborgs stad som sedan ska ha lagts vid en privat lyxvilla i Alingsås. Nu har mannen som bor i villan delgivits misstanke om grovt häleri.Personen förnekar brott, men vi är överens om händelseförloppet i stora drag, säger åklagaren John Nilsson.

I höstas kunde GP avslöja att minst två fordon som tillhör Göteborgs stads park- och naturförvaltning har setts under flera helger mellan juni och september utanför den privata lyxvillan i Alingsås. Det i samband med ett stensättningsarbete vid husets garageuppfart. Sjurumsvillan som ägs av ett par köptes 2013 för nära tio miljoner kronor.

Strax efter avslöjandet inledde polisen en förundersökning, åklagare kopplades in och sedan tre veckor tillbaka misstänks två personer för grov stöld. Dessa var i samband med stensättningen anställda på kommunen. Båda har nu på egen begäran slutat på förvaltningen.

Enligt åklagare John Nilsson vid åklagarmyndigheten i Borås, som leder utredningen, ska ett antal lastbilsflak med begagnad gatusten ha försvunnit från kommunens lager på Ringön och Marieholm under tidsperioden december 2014 till oktober 2015. Sten som man alltså misstänker har lagts utanför villan.

Nu misstänks också en tredje person för inblandning i härvan – mannen som äger fastigheten. Rubriceringen är "häleri grovt brott" som kan leda till fängelse i minst sex månader och högst fyra år.

- Personen misstänks för att ha hanterat stenen på ett sådant sätt så att det försvårat för kommunen att få tillbaka den, säger John Nilsson.

Mannen kallades till förhör, delgavs misstanke och hördes därefter utförligt. Han förnekar brott.

- Vi är överens i stora drag om vad som hänt och hur det har gått till. Men frågan är i vilken mån som den här personen har förstått att det kan vara fråga om något brottsligt. Vilka insikter och vilket uppsåt som personen haft i förhållande till sitt agerande, säger John Nilsson.

Han tror att fler kan vara inblandade i fallet och nu fortsätter utredningen bland annat med att åklagare och polis ska analysera vad som sagts under förhöret. Ambitionen är att åtal ska kunna väckas innan semestermånaderna.

Leif Almquist som är mannens försvarsadvokat säger att hans klient inte har något att göra med detta över huvud taget.

- Varken med stenstöld eller häleri. Han har köpt stenarna av en person och var de stenarna kommer från vet han inte.

Hur förklarar han att kommunens bilar har setts utanför hans tomt vid flera tillfällen - i samband med stensättningen?

- Det finns rimliga förklaringar till allt det här. Om det går så långt att det blir åtal får vi förklara det för rätten, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.