Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

Stenskandalen: Kommunanställda döms för stöld

Nu döms två tidigare anställda inom kommunen för att ha stulit gatsten för närmare en halv miljon från Göteborgs stad. Den användes för att stensätta gården på en privat mångmiljonvilla.

GP avslöjade under hösten 2015 att arbetsfordon från Göteborgs park- och naturförvaltning vid flera tillfällen använts i samband med stensättning vid en privat lyxvilla i Alingsås. Avslöjandet ledde till en polisutredning där bevisen pekade mot att gatstenen stulits från kommunens stenlager i Marieholm.

LÄS OCKSÅ: GP avslöjar: Sten sattes vid miljonvilla

Två kommunanställda åtalades i slutet av november i fjol, misstänkta för grov stöld och olovligt brukande. Den stulna gatsten värderades till åtminstone 425 000 kronor. 

Villkorlig dom

Nu döms de båda männen till villkorlig dom för att ha stulit drygt 100 ton gatsten av kommunen. Alingsås tingsrätt anser även att det klarlagts att de olovligen brukat kommunens lastbilar för att köra ut den stulna stenen. 
– Vi tycker att det är skönt att vi får ett avslut, säger Klas Thorén som är chef för verksamhetsområde utförare gata, grönt på Göteborgs stad.

LÄS OCKSÅ: Stal 100 ton sten - nu åtalas de kommunanställda

Männen döms dessutom till att betala skadestånd om nästan 300 000 kronor. Rätten anser därför att de villkorliga domarna inte ska förenas med böter eftersom utredningen visar att kommunens gatstenar såldes vidare till ett uppskattat värde av drygt 125 000 kronor. Ingen av männen jobbar kvar på kommunens stenlager.
– De slutade självmant och bytte jobb. Det hände långt innan själva åtalet kom, berättar Klas Thorén.

Misstankar mot köparna avskrevs

Till en början misstänktes ytterligare en anställd vid park- och naturförvaltningen för inblandning i brotten, men misstankarna avskrevs innan fallet gick till åtal. Denna tredje man var med och lade stenen, men enligt åklagare John Nilsson gick det inte att bevisa att han känt till att det rört sig om stöldgods.

LÄS MER: Polisutredning om stensättning växer

Stöldgodset användes främst till att stensätta den flotta gården och uppfarten till lyxvillan i Alingsås. Dessutom såldes en del vidare till grannhusets ägare.

Lyxvillans ägare delgavs misstanke om grovt häleri i mars i fjol, men den avskrevs ett par månader senare. Anledningen var att det inte gick att bevisa att han känt till att stenen stulits.

LÄS OCKSÅ: Polis frias från misstankar om häleri

Även grannen, den andra köparen – en polis i Alingsås – misstänktes våren 2016 för häleri. Denna misstanke avskrevs också eftersom det inte gått att bevisa att han heller känt till att stenen var stöldgods.

"Hoppas att det inte ska hända igen"

På kommunen har ett antal rutiner förändrats sedan stölden inträffade. Framför allt ska det nya systemet ISA (Intelligent system för hastighetsanpassning) med tillhörande GPS och elektroniska körjournaler försvåra missbruk av kommunens fordon.

LÄS MER: Efter stenskandalen: GPS ska minska fiffel

– Jag tror aldrig att man kan känna sig säker på att någon inte stjäl på en arbetsplats, men vi hoppas att det inte ska hända igen, menar Klas Thorén, verksamhetschef vid Göteborgs stad.

Vad har det här fallet fått för konsekvenser inom er verksamhet?
– Det som förändrats är att vi har ISA installerat i våra fordon och dessutom så har vi infört kameraövervakning på området.

Turerna fortsätter

GP har sökt de tidigare kommunanställda männens advokater utan framgång. Däremot bekräftar man på Alingsås tingsrätt att turerna i fallet inte är över än.
– Domen har överklagats av den ena mannen, bekräftar Pernilla Olsson, handläggare på Alingsås tingsrätt.

Överklagandet har emellertid inte skickats vidare än. Det har därför inte fastställts ett datum för när målet kommer tas upp i hovrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.