Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Stenpiren vinner prestigefyllda arkitekturpriset

Två göteborgsprojekt fanns med i finalen till Sienapriset för årets bästa landskapsarkitektur. I slutändan är det Stenpiren som vinner. Juryn föll för det goda hantverket och genomförandet som gör de tidigare avstängda ytorna till en öppen och fin plats i staden.

Stenpiren prisas framför allt för att den har byggts på en plats i centrala Göteborg som tidigare var otillgänglig för allmänheten på grund av privat kajverksamhet och trafikleder som stängde folk ute. I dag är Stenpiren en kommunikationscentral där båtar, bussar, cyklar och fotgängare samsas med besökare vid vattnet.

LÄS OCKSÅ: Stenpiren nominerad till prestigefyllt pris

Juryn pekar på att alla dessa olika funktioner har behövt lösas på begränsad yta, något arkitekten Sweco och beställaren Göteborgs Stad har lyckats väl med. Dessutom har man lyckats skapa en fin plats som gör staden större, väl genomförd och med bra hantverk. Juryn pekar också på det goda samarbetet mellan stadens förvaltningar som har gett en lyckad process.

"Älven tillgänglig för alla"

Juryns motivering i sin helhet lyder:

”I Göteborgs fortsatta arbete att göra älven tillgänglig för alla och utveckla stadens rum har det nya resecentrumet vid Stenpiren fått sin tydliga karaktär. Platsens gestaltning möter stadslandskapet och skalan i det stora vattenrummet balanseras med väl avvägda tillägg. En komplex situation har fått ett självklart och enkelt svar och är genomförd ner i minsta detalj.”

Förutom Stenpiren var Flatås park i Göteborg nominerad till priset. Projektet genomfördes av arkitekt 02 landskap och beställaren var även i det fallet Göteborgs Stad. Konkurrensen utifrån bestod av Brotorget i Bollnäs av Karavan landskapsarkitekter med beställare Bollnäs kommun och Arninge Ullna Strandskog av Topia arkitekter med Täby kommun som beställare.

Sveriges Arkitekter delar varje år ut priset till årets bästa projekt inom landskapsarkitektur på Arkitekturgalan. Sienapriset har delats ut sedan 1987 och går till ett nyligen färdigställt verk och dess arkitekt. Priset består av en relief som fästs på projektet. Dessutom får arkitekten en tre dagars studieresa till Siena i Toscana tillsammans med juryn och en representant för sponsorn Starka Betongindustrier. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.