Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Stenpiren nominerad till prestigefyllt pris

Två av fyra offentliga platser som strider om Sveriges mest prestigefulla utmärkelse inom landskapsarkitektur 2017 ligger i Göteborg. Det ena är Flatås park i Högsbo och det andra Stenpiren resecentrum. Den senare nomineringen är ett kvitto på att en tidigare mörk del av staden byggts bort.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att Göteborgs offentliga rum uppmärksammas och arbetet vi lägger ner. Här har vi lyckats skapa en ny plats nära som ger göteborgarna en möjlighet att komma nära vattnet, säger Agneta Hammer, Göteborgs stadsbyggnadsdirektör, till GP.

Förr hette hållplatsen Rosenlund och området förknippades med gatuprostitution samt andra ljusskygga verksamheter. Efter ett rejält omtag med framtiden i fokus prisas Stenpiren av Sienaprisets jury:

Omsorg återfinns i minsta detalj, stenarnas riktning, kulörer, träets behandling, skruvarnas infästning – inget är lämnat åt slumpen. En svår stadsbyggnadsuppgift har fått en skicklig lösning som är självklar på platsen och Göteborg har fått ett nytt attraktivt stadsrum.

Områdets ansiktslyftningen presenterades i januari 2015. Drömmen var att Stenpiren resecentrum skulle lyckas bli navet i ett nytt kosmopolitiskt område.

LÄS OCKSÅ: Så här ska resecentrum Stenpiren se ut

– Vi vill att Skeppsbron ska bli en attraktiv plats där man gärna stannar till en stund. Det nya resecentrumet blir en urban och citynära mötesplats och knutpunkt för våra resenärer, sa Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik, då.

Omfattande kritik mot förändringarna

Att den storslagna planen skulle lyckas var inte givet. När hållplatsen invigdes haglade kritiken.

– Ingen jag känner tycker att det är bra att Rosenlund försvann, sa en av kritikerna till GP under sensommaren 2015.

LÄS OCKSÅ: Kritiken mot Stenpiren fortsätter

Sommaren 2017 såg dock helt annorlunda ut. En knökfull takbar med vy över hela staden och en skateboardtävling är exempel på aktiviteter som drar en helt annan publik än den brokiga ljusskygga skara som tidigare vistades där.

– Det är nu en välbesökt plats med resande som grundfunktion, där vi kopplar samman staden genom resande över älven. Samtidigt är det en välgestaltad plats där det går att göra tillfälliga arrangemang, understryker den stolta stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer.

LÄS OCKSÅ: Här är Göteborgs bästa takbarer

Stenpiren resecentrum beskrivs som en viktig del av stadens utveckling av kollektivtrafiken. Dessutom omfattar det uppfräschade området kvartersbebyggelse, gator, torg, en stor park och kajpromenad med bryggor och pirar.

LÄS OCKSÅ: Skateboardtävling på Stenpiren

Genom att samla buss, spårvagn och färjetrafik vid ett resecentrum på Stenpiren har platsen inte bara fått en tydlig karaktär utan även bidragit till nya rörelsemönster i staden och över älven. Juryn bakom Sienapriset framhåller att det "genomgående har lagts stor omsorg på materialval, detaljlösningar och höjdsättning, inte minst för att säkerställa tillgänglighet men också för att erbjuda en robust och tilltalande helhet". Swecos arkitekter och landskapsarkitekter står bakom det moderniserade resecentret.

– Det är fantastiskt roligt att projektet uppmärksammas. Stenpiren resecentrum är det första steget i utvecklandet av Skeppsbron. Ett stadsutvecklingsprojekt som helar staden, adderar nya rörelsemönster och återtar kontakten med älven, säger Henrik Fogelklou, ansvarig landskapsarkitekt på Sweco.

"Blev direkt en populär och välanvänd mötesplats"

Totalt tävlar fyra platser om Sienapriset och det är alltså ytterligare en som ligger i Göteborg. Flatås park är emellertid lite mer av en doldis i jämförelse med den älvnära knutpunkten.

– Jag är stolt över att vi fått en så fin park i Flatås. Den är väl värd ett besök även för de som bor på andra ställen i staden. Det är extra roligt att parken är det första steget i en större utveckling av platsen, säger Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad.

Motiveringen i detta fall grundar sig i att juryn anser att parken utvecklats på ett spännande sätt i takt med stadens förtätning:

Den nya utformningen har utgått från existerande trädrader som tillsammans med långa parksoffor, integrerade i spaljéer och pergola, ramar in parken samt skapar stomme, rum och rytm. Den södra delen har en lugnare karaktär med generösa sittbänkar, vackra perennplanteringar och större sammanhängande gräsytor. Centralt i parken ligger en rymlig lekplats som inspirerar till aktivitet.  Gestaltningen präglas av tanken om sammanvändning och multifunktion och blev direkt en populär och välanvänd mötesplats i området.

– De nominerade förslagen representerar olika kategorier inom landskapsarkitekturens fält, men framför allt olika angreppssätt och stilar. Det visar på en större spännvidd i uttryck och lösningar som ger en spännande mångfald och ser lovande ut för framtiden! säger landskapsarkitekt Åsa Drougge, Sienaprisjuryns talesperson.

De övriga nominerade till Sienapriset ligger norrut. Det är strandskogen Arninge Ullna i Täby och Brotorget i Bollnäs som tävlar mot Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.