Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stenevi (MP): Vänsterpartiet har gått ihop med de blåbruna

Miljöpartiets Märta Stenevi slår tillbaka mot Nooshi Dadgostar.
Hon anklagar Vänsterpartiet för att gynna rika SUV:ägare och kraftigt öka utsläppen – på bekostnad av välfärden.
– Vänsterpartiet går medvetet ihop med Sverigedemokraterna och de andra blåbruna partierna för att öka utsläppen, säger hon.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anser att Sveriges klimatpolitik fram tills nu har varit väldigt orättvis och att den straffat låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt kritiserar hon Miljöpartiet för att ha en moralistisk syn och för att skambelägga människor.

Det har fått Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att reagera, som nu väljer att slå tillbaka.

Har klimatpolitiken varit orättvis?

– Nej, jag tycker att hon har fel i det. Vi har gjort väldigt stora investeringar som hon nu ställer sig bakom, inte minst de satsningar som gjorts i norra Sverige som hon nu åker runt och besöker.

Märta Stenevi kritiserar nu Vänsterpartiet för den bensinuppgörelse som partiet gjorde med M, som sedan röstades igenom med hjälp av SD och KD. Förslaget innebar bland annat att Sverige ska kräva att få sänkt energiskatt till EU:s miniminivå under tre månader. Detta skulle enligt partierna få ned priset med totalt 5 kronor för diesel och knappt 4 kronor för bensin.

Men förslaget har inte fått någon vidare framgång i EU och har fastnat där.

– Det som Vänsterpartiet har gjort upp om med de blåbruna är att öka utsläppen. Vi vet att effekten av detta i princip kommer att bli att det lönar sig för höginkomsttagare att ta sin SUV till stan från Danderyd, säger hon.

I förslaget från M och V ingick också en sänkning av den så kallade reduktionsplikten, vilket handlar om andel biodrivmedel som blandas in i bensin och diesel i Sverige.

Dömer ut bensinuppgörelsen

Märta Stenevi håller med om att de höga bränslepriserna slår hårt mot låg- och medelinkomsttagare och att det inte minst är resultatet av kriget i Ukraina. Men hon dömer ut Vänsterpartiets bensinuppgörelse helt och menar att det dels inte gynnar den som bor ute på landsbygden och dels bara ökar utsläppen från Sverige ytterligare eftersom det kommer gynna rika människor.

– Vi ser att beroendet av olja och gas gör att Ryssland har Europa i sitt grepp. Att Vänsterpartiets svar då är att sänka bensinpriset och därmed öka beroendet av de här skurkstaterna, och att det dessutom görs på bekostnad av pengar från välfärden till de allra rikaste. Det är både dålig fördelningspolitik och väldigt dålig klimatpolitik.

"Det som Vänsterpartiet har gjort upp om med de blåbruna är att öka utsläppen”, säger MP:s Märta Stenevi Bild: Anna Tärnhuvud
"Det som Vänsterpartiet har gjort upp om med de blåbruna är att öka utsläppen”, säger MP:s Märta Stenevi Bild: Anna Tärnhuvud

Miljöpartiet vill i stället ha bredare stöd, bland annat genom att halvera livsmedelsmomsen och sänka inkomstskatten för de som bor ute på landsbygden och det viset lätta effekterna av de höga drivmedelspriserna.

”Tycker inte någon ska skämmas”

Vänsterpartiet har nu lagt fram ett förslag som innebär att Sverige genom ett så kallat underskottsmål, det vill säga att staten lånar pengar och går minus under ett år, ska göra klimatinvesteringar motsvarande 700 miljarder kronor. Märta Stenevi säger att hon är glad att vänstern har tagit efter MP:s tidigare förslag och menar att det var något som de gröna redan presenterade under fjolåret.

Ligger det något i Nooshi Dadgostars påstående om att MP har en moralistisk syn och skambelägger människor?

– Jag tycker inte att någon ska skämmas och jag tror inte att jag någonsin har uttryckt mig på det sättet. Tvärtom är det politikens uppgift att lösa klimatkrisen och det gör vi genom stora investeringar, men också genom styrmedel.

Hon fortsätter:

– Att öka utsläppen däremot är inte en bra klimatpolitik, utan det enda som kommer att hända är att vi får en ännu längre uppförsbacke för att ta hand om den klimatkris vi faktiskt är i.

LÄS OCKSÅ: V och M ger inte upp om noll bensinskatt

LÄS OCKSÅ: Andersson: Hårt motstånd mot skatteundantag

LÄS MER:

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.