Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stella Nova från Fotö räddade tre engelska fiskare i Nordsjön

Besättningen på Stella Nova från Fotö räddade engelska fiskare som förlist mitt ute i Nordsjön. Det blev en dramatisk hjälpinsats.
– Vi blev tårögda när vi fick ombord dem, säger skepparen Christer Bryngelsson.

Den svenska besättningen på Stella Nova är något av hjältar i England efter att ha räddat tre engelska fiskare som förlist vid Doggers bankar mitt ute i Nordsjön den 31 maj, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat.

Det var en kväll med vackert väder. Stella Nova låg ute och fiskade efter tobis och var på väg västerut.

Stella Novas besättning. Christer Bryngelsson, Mathias Jörnevik, Andreas Bryngelsson och Daniel Svensson. Bild: Privat

Bara livringar – inga människor

Vid 23.30-tiden väcktes skepparen Christer Bryngelsson av ett anrop och position via VHF:en från den engelska kustbevakningen att det troligtvis skett en förlisning cirka en timme från Stella Nova.

– Vi saktade ner när vi kom till positionen och vi låg sakta och sökte med två killar längst fram i stäven på Stella Nova, och så var det jag och en kille till uppe i styrhuset. Till slut såg vi två blinkljus i tätt följe, och tänkte att nu har vi hittat dem. Men när vi kom närmare såg vi bara två livringar som flöt, och då tänkte jag att nu är det nog kört, säger Christer Bryngelsson.

Men han gav en signal med Stella Novas tuta.

– Det tog bara en liten stund så kom det en nödraket cirka 500 meter nord om oss, och då körde vi dit, berättar han.

Fiskebåten Stella Nova låg vid Doggers bankar för att fiska tobis. Bild: Privat

”De lever!”

I en jätteliten flotte klamrade sig tre frusna och blåslagna engelska fiskare fast. Deras fiskebåt hade kantrat, slagit runt och gått under fyra timmar tidigare. Och en stor del av den tiden hade fiskarna legat i det tiogradiga vattnet.

– Det var väldigt starka känslor när vi såg nödraketen. De lever! Flera av blev tårögda när vi fick ombord dem. Det blir ju känslosamt för vi har ju själva familjer och skulle det hända en olycka så hoppas man att det kommer någon till undsättning, säger Christer Bryngelsson.

Det första de förlista frågade efter när de kom ombord var en varm dusch.

– Så de fick duscha och så fick vi letat upp lite nya kläder. Och så fick de lite kaffe och kycklinggryta som vi värmde upp. De var väldigt tacksamma, säger han.

Båten kantrade och slog runt

Och fiskarna som kommer från sydvästra England och var ute för att fiska pilgrimsmusslor, kunde också berätta om en mycket märklig förlisning.

– Båten hade plötsligt kantrat och sedan slog den runt, det hade gått på bara några sekunder. De hann inte få med sig flytvästar, räddningsdräkter eller någonting. Skepparen hann inte ens få iväg VHF-signalen distress. Det gick så fort att han bara hann ta sig ut genom dörren och så slog båten runt, säger Christer Bryngelsson.

Två av besättningsmännen hade stått på däck, fikat och tittat på solnedgången, klädda i jeans och t-shirt. Det enda de fick med sig var en livring.

Båten slog runt, och de kravlade sig upp på botten, men ramlade i när det kom vågor, och så fick de kravla sig upp igen. Båten sjönk efter en timme.

Det enda de tre fiskarna hade att hålla i var en livring.

De engelska fiskarna Geoff, Dom och Girts, som Stella Nova plockade upp mitt i Nordsjön. Bild: Christer Bryngelsson

Tog en timme innan räddningsflotten flöt upp

Men ombord på den förlista fiskebåten hade man bara någon månad tidigare satt in räddningssystemet EPIRB, som skickar ut ett nödanrop när båten sjunker.

Det var det anropet som gick till engelska kustbevakningen.

Efter någon timme flöt också den lilla räddningsflotten upp, som de kravlade sig upp på.

– Den var så liten att de hade slagit runt fyra gånger, säger Christer Bryngelsson.

Strax efter att Stella Novas besättning plockat upp fiskarna, kom en engelsk räddningshelikopter med läkare för att se så att männen var okej.

– Men de ville inte följa med helikoptern utan stannade på Stella Nova och väntade på räddningsbåten som kom vid 04.00-tiden, säger han.

Några av besättningsmännen har fortfarande kontakt med de engelska fiskarna via Facebook.

De kunde återvända till sina familjer. Flera av dem är småbarnsfäder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.