Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stefan Löfven: Vad fan håller ni på med?

Statsminister Stefan Löfven deltog under morgonen i Ekots partiledarutfrågning, och tog då upp nattens bränder i Göteborg.
– Jag blir förbannad. På riktigt. Och min fråga till dem här är: Vad fan håller ni på med?, säger han till Ekot.

Programledarna frågar Stefan Löfven inledningsvis om vad hans första reaktion på måndagskvällens attacker är.

– Jag blir förbannad. På riktigt. Och min fråga till dem här är: Vad fan håller ni på med? Samhället kommer alltid att agera hårt mot det här, säger statsministern.

Löfven säger vidare att samhället kommer fortsätta agera starkt mot den här typen av brottslighet och att man till hösten kommer lämna in propositioner på att höja straffen för attacker på blåljuspersonal.

Han vänder sig också direkt till de misstänkta gärningsmännen:

– Jag vänder mig direkt till er: ni måste förstå att ni förstör för er själva, ni förstör för era föräldrar, ni förstör för hela bostadsområdet, för grannarna. Och det måste samhället svara stenhårt på, säger han.

Programledaren frågar också Löfven om det är så att det bara är strängare straff som kan stävja den här utvecklingen.

– På lång sikt måste det som har med det sociala problemet att göra, se till att knäcka långtidsarbetslösheten, se till att alla skolor fungerar och att barnen får en bra utbildning. Men mitt budskap till dem här är att det finns ingen frustration, ingen besvikelse, ingen orättvisa, som motiverar att man går och tänder på andras bilar, avslutar han.

"Det är fruktansvärt"

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister, är upprörd över nattens händelser.

– Det är fruktansvärt! Människor ska kunna sig trygga och det finns inga som helst ursäkter för de här bilbränderna, säger han.

Regeringen har under mandatperioden skärpt straffet grov skadegörelse, vilket innebär att den person som döms för brottet kan få flera års fängelse.

Men MP vill ta ytterligare grepp mot kriminaliteten under kommande mandatperiod. Dels vill man skärpa straffet för vuxna yrkeskriminella som leder utnyttjat unga i kriminella syften.

– Finns det vuxna som med makt, hot eller lockelser, utnyttjar unga killar, som det ofta är, då är det väldigt svårt att lyckas med det förebyggande arbetet, säger Gustav Fridolin.

MP vill också se fler områdespoliser ute på gator och torg.

– Har man fler poliser runt om i Göteborgs olika områden, då har man också möjlighet att ta reda på vilka uppgifter som är sanna och vilka som inte är det, det ger en större chans att gripa de skyldiga, konstaterar Gustav Fridolin.

Kristersson ska besöka Frölunda

Även Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, har kommenterat nattens bilbränder.

"Förfärliga scener utspelas i Göteborg ikväll. Bilar som brinner igen och oskyldiga människor som drabbas. Det gör mig faktiskt rasande", skriver han i ett Facebook-inlägg.

Senare under tisdagen kommer han att besöka Frölunda tillsammans med polisen. Även statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson väntas hålla en pressträff i stadsdelen vid lunchtid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.