Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stefan Löfven om bilbränderna i Göteborg

Över 80 bilar förstördes i samband med måndagskvällens bränder. Under tisdagen besökte statsminister Stefan Löfven Göteborg för att prata med polis och media om händelsen.

Tillsammans med justitie- och inrikesministern Morgan Johansson och kommunstyrelseordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, tog sig statsminister Stefan Löfven till Frölunda Torg under tisdagen.

Efter ett privat samtal med polisen vandrade de till den avspärrning som ramar in de utbrunna bilar som maskerade ungdomar ska ha attackerat under måndagskvällen.

LÄS MER: Över 80 bilar förstörda efter bränder i Göteborg

Stefan Löfven berättade att han känner ilska och bedrövelse när han ser resultatet av bränderna.

– Framförallt känner jag naturligtvis väldigt mycket för de människor som bor här. Den rädsla som man naturligtvis känner när man står uppe i ett fönster och ser att det brinner på en parkering, eller går med barnen till förskolan och barnen undrar vad som händer, säger han.

LÄS MER: "Mina barn frågade vad som brann"

15-20 personer bakom bilbränderna

Statsministern fortsatte med att påpeka att det är förhållandevis få personer som ligger bakom bilbränderna.

– Det är kanske ett 15-, 20-tal, enligt polisens bedömning, som är de kriminella. Men alla andra vill ha lugn, ro och trygghet, säger Stefan Löfven.

Känner du något eget ansvar för det som har hänt här?

– Ansvaret för en sådan här handling har den som krossar en ruta och kastar in brinnande föremål. Det finns ingen annan än de kriminella som har ansvar för en sådan handling. Däremot har jag ett ansvar som statsminister att se till att det finns polisresurser för att både förebygga brott och lösa brott.

Berättar om regeringens satsningar på polisen

Stefan Löfven berättar att regeringen har tillfört mer resurser till polisen än vad myndighet har begärt. Han berättar också att de har skärpt ett 30-tal straff.

– Bland annat för grov skadegörelse så att de ska åka in på längre fängelsestraff, säger Stefan Löfven och pekar på den utbrunna bilen bakom sig.

Vad tycker du om polisens arbete?

– Polisen gör ett fantastiskt arbete. Det är ett tufft och svårt arbete. Det jag kan bedöma av det som gjordes här i kväll och i natt är att man har agerat väldigt snabbt, säger Stefan Löfven.

Två personer anhållna

Under tisdagen uppgav polisen att två personer är anhållna misstänkta för grov mordbrand.

Enligt Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, ska det röra sig om personer som är 16, respektive 21 år gamla, och som är hemmahörande i Frölunda.

LÄS MER: Flera gripna efter bränder i Göteborg

Justitieminister Morgan Johansson säger att han har fått två uppgifter från polisen som gör att känner sig hoppfull kring fortsättning.

Det ena är att utredningsläget bedöms som gott. Det andra är en mobilisering bland allmänheten.

– De som bor här är emot de kriminella gängen. Man får in väldigt mycket information från allmänheten till polisen nu och det bådar gott, säger han.

LÄS MER: Polisens fynd: Molotovcocktails och uppbruten gatsten

Viktigt att få fast de kriminella

Morgan Johansson förklarar att det nu är viktigt att få fast de som ligger bakom bilbränderna. Annars menar att han de kommer att fortsätta att sabotera och samtidigt inspirera yngre på väg in i gängkriminalitet.

Ni pratar om att ni har dubblat antalet poliser i utbildning. Men är detta ett misslyckande? Har ni inte gjort tillräckligt?

– Nej, det här säger bara att vi måste fortsätta på den vägen. Både med brottsbekämpningsinsatser och sociala insatser, säger Morgan Johansson.

Det finns ju en känsla av otrygghet. När tror du att människor kommer att känna sig trygga igen?

– När man ser att antalet brott är på väg ner. När man själv inte råkar ut för brott. När upplevelsen av brottslighet minskar kommer man också att känna sig tryggare. Men återigen, det handlar om att se till att man knäcker den här typen av gäng som har varit etablerade i Sverige i 15-20 år, säger Morgan Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.