Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Turistmagnet. Steen Knudsen är här med en busslast laxsugna danskar för elfte året i rad. Och de är långt ifrån ensamma om att dras till Laholm. Turistbyrån kan summera en rekordsommar med över 27 000 besök.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Steens fiskare ett säkert turistkort

Ett kort montermöte på en turistmässa blev startskottet. Sedan år 2000 har Steen Knudsen dragit minst 550 danska sportfiskare till Laholm. Nu är han och 52 andra danskar här igen.

Året var 1999. Platsen Bella Center i Köpenhamn. Steen Knudsen besökte turistmässan och berättar att han i en monter kom i samspråk med John-Eric Derehed som var där för Laholms laxfiske.

Herrarna började prata om att ta danska fisketurister till Lagan och Steen fick ett erbjudande.

– Jag fick två fiskekort och övernattning på vandrarhemmet för att pröva själv. Året efter arrangerade vi den första resan, berättar han där vi står på vandrarhemmets balkong.

Steen och 52 andra danskar anlände i går med sin turistbuss för att tillbringa helgen i Laholm med att fiska, äta, prata och förmodligen sänka en och annan bajer.

– Det är elfte året i rad. Hälften av dem som är här var med i fjol, hälften är nya. Några har varit med alla elva åren. Vi har bott på vandrarhemmet varenda gång, säger Steen Knudsen.

Han räknar själv med att de årliga resorna drar in cirka 100 000 kronor i turistintäkter till Laholm.

– Det blir väl 1,1 miljoner kronor under de här åren.

Själv agerar han ”lakseturkoordinator” mest på kul, förklarar han.

– Det är som en hobby. För vinsten åker jag till Tyskland och köper lite dansk öl som vi har till bussresan, säger Steen Knudsen med ett skratt.