Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Statyer på semester i ny stadsdel

Boende i Örgryte kanske har hajat till över några okända ansikten under promenaden. Stadsdelen har nämligen fått finbesök från Majorna. Fyra stycken statyer hemmahörande vid Sjöfartsmuseet har fått en ny tillfällig plats längs Sankt Sigfridsgatan.

Flera personer har reagerat när de gått längs Sankt Sigfridsgatan i Örgryte. Vid en gräsmatta längs gatan står fyra herrar ståtligt på rad. Det är statyerna av skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman, skeppsredaren Dan Broström, skeppsredaren Wilhelm R. Lundgren och skeppsbyggaren och industrimannen Hugo Hammar som är på tillfälligt besök.

I vanliga fall har de sitt hem i Gamla Varvsparken vid Sjöfartsmuseet i Majorna. Men på grund av den pågående ombyggnationen vid museet har statyerna flyttats till Örgryte. Enligt Henrik Witt, projektledare på Higab, kan man säga att sällskapet är på semester.

– De är så stora och de behövde stå någonstans, då tänkte jag att det var lite roligt om vi ändå har den här tomma tomten att kunna ställa dem längs vägen. De ska stå där i avvaktan på att vi har byggt i ordning Sjöfartsmuseet och byggt i ordning parken, säger han.

Statyerna står uppställda på rad. Bild: Britt-Marie Mattsson
Statyerna står uppställda på rad. Bild: Britt-Marie Mattsson

En staty lämnad kvar

Det var veckan innan jul som flytten till den nya stadsdelen gick av stapeln. Med hjälp av en lyftkran lyftes statyerna från sina ursprungliga platser innan de kunde fraktas vidare.

– Man körde dem på en lågt gående transporttrailer, så att de inte skulle bli så höga i trafiken, säger Henrik Witt.

Men alla fick inte följa med på semestern. Den femte statyn föreställandes ingenjören och uppfinnaren Oscar Kjellberg står kvar i Majorna.

– Den femte hamnande inte i vägen för byggnationen och kunde därför stå kvar, säger Henrik Witt.

Grunden under gräsmattan på tomten där statyerna placerats består av krossad betong från gamla hus. En träbit har fästs på statyns grund för att täcka över bultar som man eventuellt kan skada sig på. Men något annat har inte gjorts för att stabilisera statyerna.

– Själva statyn står på stora svart granitblock, så de håller balansen, säger Henrik Witt.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet får kosta 40 miljoner mer

Många nyfikna

Parken där statyerna i vanliga fall står kommer inom kort kommer att grävas upp då ett underjordiskt akvarium ska ta form vid platsen. När det är klart kommer en ny park anläggas ovanpå akvariet och därefter kan statyerna flyttas tillbaka, vilket väntas ske under hösten 2021.

Enligt Henrik Witt har många passerande varit nyfikna på statyerna, och han berättar att han själv tänkt att det bara har varit en tidsfråga innan GP skulle ringa upp honom.

– Folk undrar vad det är. När jag har varit där och tittat till dem har jag sett att folk som gått förbi stannat och fotograferat statyerna, säger han.

LÄS MER: Kinas generalkonsulat kan placeras i Örgryte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.