Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson
Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

Statsvetaren: "Inte svårt att hantera för S"

Anna Johansson som Socialdemokraternas förstanamn till riksdagsvalet lär inte få några större konsekvenser, det tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet.
– Enda problemet skulle vara om hon vid varje uppträdande tvingas att prata om detta, säger han.

Att Socialdemokraterna i Göteborg väljer att sätta Anna Johansson som förstanamn till riksdagen är ett givet beslut, menar Jonas Hinnfors. Samtidigt visar det också på hennes starka ställning i de lokala kretsarna.

– Hon är oerhört erfaren, med regeringserfarenhet, riksdagserfarenhet och långvarig politisk erfarenhet och ett brett kontaktnät i Stockholm. Det är inte många göteborgare som har det, säger han.

Läs mer: Ransgård (M): "S bryr sig inte om IT-skandalen"

Opinionen påverkades inte av IT-skandalen

Anna Johansson avgick som infrastrukturminister i svallvågorna av IT-skandalen förra sommaren och efter att alliansen väckte misstroendevotum mot henne och ministerkollegorna Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Men att Anna Johansson skulle företräda partiet i ledande roll lär knappast ha någon särskild betydelse för Socialdemokraterna i opinionen, enligt Jonas Hinnfors.

Han pekar på att Peter Hultqvist lyckades behålla posten som försvarsminister och Anders Ygeman fick den tunga posten som gruppledare för partiet i riksdagen trots IT-affären.

– Det är väldigt svårt att se att det skulle innebära någon belastning. Under förra sommaren såg man dessutom vad som skedde med opinionen, den rörde på sig väldigt lite, säger Jonas Hinnfors.

Sverige ett particentrerat land

En förklaring är att Sverige i grunden är ett particentrerat land. Här identifierar sig väljarna med partierna snarare än enskilda företrädare. Därför känner väljarna till få enskilda enskilda företrädare och kontroverser tenderar man att glömma bort efter ett tag.

– Så är det inte riktigt överallt, utan det kan se lite annorlunda ut. Man kan jämföra med Storbritannien där valkretsen har ett mandat var, som bara en person kan vinna, då blir en representant för hela den valkretsen, säger han och fortsätter:

– I Sverige har vi flera personer per valkrets. Det är mer partilinjen man röstar på, men visst finns det vissa inslag av personröstning också. Men i Sverige är legitimiteten mycket knuten till partilinje, det är det enskilda partiets hållning och spel som ger störst utslag, snarare än personen som är knuten till partiet.

"Inte särskilt svårt att hantera"

Den största oron för Anna Johansson snarare att hon i framtiden ska hindras från att prata om den politik som hon vill driva. Först då kan det börja innebära problem för henne.

– Det kan bli en belastning om den här frågan ska komma upp vid varje tillfälle som hon uppträder. Ur väljarsynpunkt kommer det inte att vara någon särskilt stor fråga och IT-affären har i stort sett klingat av i medierna. Det kommer säkert tillbaka i och med KU:s utfrågningar, men det blossar nog bara upp i veckan eller så. Frågan har egentligen inte varit särskilt svår att hantera för partiet, säger Jonas Hinnfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.