Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsministern stuvar om i regeringen

Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll som på måndagen meddelade att hon lämnar regeringen.
– En av hans uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Lena Micko, som nu är andre vice ordförande (och tidigare ordförande) i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, får ansvaret för politiken gentemot kommunerna som ny civilminister.

– Två mycket kompetenta personer får ansvar för att människor ska vara trygga, säger Löfven om de nya utnämningarna.

Micko tvekar inte om vad hennes huvuduppgift blir framöver:

– Att förstärka för kommuner och regioner så att de klarar sitt välfärdsuppdrag, säger hon.

Micko anser att den lokala nivån vet bäst hur resurser används, därför tror hon på mer generella statsbidrag där regeringen inte öronmärker pengar för olika åtgärder.

– Jag tror inte på att kommuner hålls i hårda tyglar, säger hon, med tillägget att kommunerna behöver bli bättre på att redovisa resultat.

Micko säger att läget i kommunerna är allvarligt, men hon vill inte kalla det för en kris.

Fem miljarder en bra början

Hon anser att de fem miljarder som tillfördes kommunerna i den senaste budgeten är en bra början.

– Men det kommer att behövas mer, säger hon och tror att kommunerna också kommer att klara integrationen av nyanlända, om staten hjälper till.

– Kommunernas ansvar för nyanlända är mycket stort, men här måste och regering och riksdag att ge kommunerna ekonomiska förutsättningar att klara uppdraget, säger Micko.

Ardalan Shekarabi får, förutom pensionerna, även sådant som sjukförsäkringen och genomförandet av det socialdemokratiska vallöftet om en familjevecka på sitt bord. Och han tar med sig spelpolitiken från finansdepartementet.

– Pensionerna ska vara en av Socialdemokraternas och regeringens paradgrenar. Regeringen har successivt och målmedvetet arbetat för att stärka äldres ekonomi och trygghet, men mer måste till. Allt för många har en pension som är för låg, säger Shekarabi

Han blir, i och med den nya posten, också ordförande i den så kallade pensionsgruppen där S och fem andra partier sitter för att följa upp det nya, och alltmer kritiserade, pensionssystemet.

Strandhäll lämnade

Det var under måndagen som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, i en intervju med DN, meddelade att hon lämnar rollen som minister efter hennes sambos plötsliga bortgång.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, sa hon till DN.

LÄS MER: Annika Strandhäll avgår efter sambons död

"Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt"

Strandhäll uppgav att anledningen var att hon ville spendera mer tid med sin familj.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, sa Annika Strandhäll.

Redan under måndagen utlovade statsministern att en ersättare till Annika Strandhäll skulle presenteras "inom en mycket snar framtid".

Strandhäll kommer inte att lämna politiken helt, utan sitter kvar som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.