Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Helene Odenjung (L) hoppas att Göteborg ska få minst 18 miljoner av de statliga kronor som finns avsatta för att anställa lärarassistenter. Bild: Jonas Lindstedt

Statliga pengar ska ge fler lärarassistenter till vårterminen

Nu står det klart hur de statliga pengarna för lärarassistenter ska fördelas. Omkring 18 miljoner kronor kan landa i Göteborg. Grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung (L) hoppas att staden kan börja anställa folk före nyår.

Under oktober-november kan kommunerna och andra huvudmän ansöka om att ta del av de 475 miljoner kronor som finns avsatta för att anställa lärarassistenter. Under fredagen blev det klart att Göteborg kan få omkring 18 miljoner kronor – men Helene Odenjung utesluter inte att det kan bli ännu mer.

– Jag räknar med att vi kommer att få åtminstone 18 miljoner kronor. Om det visar sig att andra kommuner inte söker kan det bli mer, säger hon.

Viktigt för att lyfta yrket

Liberalerna har varit pådrivande för att få till stånd en satsning på assistenter som kan avlasta lärarna. Och eftersom satsningen finns med i januariavtalet kommer den att löpa vidare. Under 2020 ska 500 miljoner kronor fördelas.

Helene Odenjung har också drivit frågan på lokal nivå och ser det som ett viktigt steg i arbetet för att göra läraryrket mer attraktivt.

– För ett par år sedan var det lönefrågan som var avgörande för om man skulle stanna kvar som lärare. Nu är det arbetsmiljön.

Ska avlasta lärarna

Hon säger att staden och Göteborgsregionen är väl förberedda. Sedan ett år tillbaka jobbar ett branschråd där de fackliga organisationerna är involverade för att ta fram riktlinjer om vad lärarassistenterna ska göra.

Hittills har det sett ganska olika ut i de kommuner som redan har börjat jobba med lärarassistenter. Helene Odenjung konstaterar att behoven kan se olika ut på olika skolor, men att det handlar om att avlasta lärarna.

– Jag tror att lärarfacken varit oroliga för att lärarna skulle bli arbetsledare för ytterligare personer i klassrummet. Men det är inte tanken.

På plats kring årsskiftet

Hon berättar att en kartläggning i Borås för något år sedan visade att stadens lärare lade i snitt två timmar i veckan på att vara rastvakter.

– Det är inte rimligt att man utbildar sig i flera år på högskolan för att vara rastvakt. Det är en jätteviktig arbetsuppgift, men man måste inte vara lärare för att göra den.

Förhoppningen från stadens sida är att de första lärarassistenterna de statliga pengarna ska användas till ska vara på plats vid årsskiftet. Hur de ska fördelas över stadens skolor är ännu inte klart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.