Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gamla stationshuset är ockuperat.

Stationshus ockuperas

Sedan klockan 18 på onsdagskvällen är Agnesbergs gamla stationshus i Angered ockuperat av en grupp som kallar sig Tågpiraterna. Polisen har än så länge valt att inte ingripa.
"För fristäder i alla städer", står det på banderollen, som Tågpiraterna hängt ut på sidan av den gamla träkåken: den nedlagda stationen i Agnesberg norr om Göteborg.
I försommarsolen, till det rasslande oväsendet från skroten på andra sidan järnvägen, sitter ett femtontal män och kvinnor i 25-årsåldern och äter lunch.
Gruppen släpper in GP, men inte polisen, för den har utropat området kring den ockuperade byggnaden till "snutfri zon".
- Huset väntar på att rivas för att ge plats åt nya järnvägsspår. Vi vill inte stoppa järnvägen, vi är för utbyggnad av den, men vi vill visa vad utrymmen som det här kan användas till, säger piraterna, som består av mellan 20 och 40 personer.

Polisen har varit på plats ett par gånger, berättar de, men utan att ingripa.
Pia Goksöyr, presstalesman på Polisen i Västra Götaland, säger att polisen än så länge inte valt att vidta några åtgärder.
- Det är ingenting som vi gör nåt åt i nuläget. Det är vår bedömning just nu, säger hon.

Tågpiraterna säger att de genom sin aktion vill "ge exempel på hur ett aktivitetshus kan se ut och fungera" och att de strävar efter att det "ska finnas mötesplatser för människor i staden".
De har inrett och städat huset, som byggdes 1944, men som sedan en tid stått öde. De har också gjort i ordning en egen toalett på baksidan.

Under torsdagen, berättar Tågpiraterna, hålls diskussioner och workshops, där de bland annat samtalar om vad ockupationer innebär. Förutom ett "folkkök för allmänheten" blir det cirkus-, snickeri- och tatueringsworkshop, säger de.

För en dryg månad sedan ockuperades Drakbåten, den före detta kinarestaurangen Floating Sea Palace, som numer ligger vid Ringön, med kravet på att det skulle bli en aktivitetsbåt.
- Det var inte vi, men vi stödjer den ockupationen, säger Tågpiraterna.

Ockupationen av båten innebar att aktivisterna tog sig in på Renovas mark, och därför upprättade polisen den gången en anmälan om olaga intrång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.