Under natten mot måndagen misstänker polisen att någon medvetet försökt anlägga en brand inne på en avdelning på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Under natten mot måndagen misstänker polisen att någon medvetet försökt anlägga en brand inne på en avdelning på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Bild: Elisabeth Alvenby

Starka misstankar om anlagd brand på barnsjukhus

Mitt i natten tros någon ha lagt ett juicepaket och ett par trasor på en spis inne på Drottning Silvias barnsjukhus. Spisen var uppvriden på högsta värmen och en timer hade vridits om, därför misstänker polisen att någon medvetet har försökt anlägga en brand.
– Men vem som kan ha gjort det, eller varför, har vi inga svar på i nuläget, säger kommissarie Anders Klingberg.

ANNONS
|

Under natten mot måndagen larmades polisen till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

I ett köksutrymme inne på en avdelning hade personalen upptäckt hur det luktade bränt och på en spis hade någon placerat ett juicepaket och ett par trasor vilket ledde till en kraftig rökutveckling.

Tack vare att personalen tidigt kunde gripa in och plocka bort föremålen och stänga av spisen utvecklades ingen regelrätt brand.

Det som har hänt har skapat stor oro med tanke på de förödande konsekvenserna en brand på ett sjukhus skulle kunna få.

Polisen: ”Det mesta tyder på ont uppsåt”

Händelsen utreds nu av polisen i lokalpolisområde nordost där Anders Klingberg är förundersökningsledare. Kommissarien berättar att polisen i nuläget har svårt att se att det som hänt skulle kunna röra sig om en olyckshändelse.

ANNONS

– För att sätta på spisen krävs det att en timer vrids om och sedan var plattan uppvriden på hösta värmen. Det har också hänt mitt i natten, då ingen vanligtvis lagar mat och vill man värma något finns det en mikro där. Det går så klart inte att utesluta en olyckshändelse, men som jag ser det tyder det mesta på att någon har haft ett ont uppsåt, säger han.

Något tänkbart motiv till händelsen finns inte. Anders Klingberg berättar att såväl personal som patienter och anhöriga har tillgång till köksutrymmet. Polisens misstanke är att föremålen placerades på spisen någon gång mellan klockan 02.00 och 02.40.

– Personalen som upptäckte detta ställer sig helt frågande, och personer som har befunnit sig i ett rum intill har inte hört någonting, och rummen ska vara väldigt lyhörda, säger han.

Utreds som mordbrand

Anders Klingberg berättar att polisen ser allvarligt på händelsen, inte minst med tanke på vilken spridningsrisk det hade funnits om personalen inte snabbt hade upptäckt de pyrande föremålen.

Han berättar att polisen nu samverkar med sjukhusets egen säkerhetsavdelning för att kunna utreda händelsen så långt som möjligt.

– I nuläget har vi inte så mycket att gå på, men det finns trådar kvar att dra i, säger han.

ANNONS

Händelsen rubriceras i nuläget som grov mordbrand, alternativt grov försök till mordbrand. Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS