Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stal elektronik ur lastbil – under färd

Sex män greps i natt efter att ha stulit elektronik ur en lastbil. Bilen hade nyligen lämnat ett lager och befann sig längs vägen när stölden skedde. Under natten har polisen hittat elektronik på flera platser längsmed vägen.

Runt midnatt natten mot torsdag hämtade en lastbilschaufför upp elektronik från ett lager i Jönköping.

– Det handlar om en transport från Jönköping till Kristinehamn med elektronikvaror till en stor elektronikbutik. Det kan vara tv-apparater, telefoner, allt möjligt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

På väg därifrån upptäcker chauffören att två bilar ligger ovanligt tätt bakom henne.

– Hon tycker det är konstigt och testar att köra ett par rundor i en rondell. Då förstår hon att det är henne de kör efter och ringer då polisen. En rådig kvinna, säger Christer Fuxborg.

Polisen stoppar de båda bilarna längs riksväg 26 i närheten av Mariestad. Det visar sig att de sex männen i bilarna lyckats bryta lastbilens plombering under färd, hoppa in på flaket och stjäla varor.

Internationellt nätverk

Polisen hittar senare prylar på flera platser utefter vägen. Det beror sannolikt dels på att gärningsmännen gjort sig av med bevismaterial, dels om att de pö om pö fått tömma sina bilar för att få plats med nytt stöldgods.

– De kan ha legat efter henne i upp emot två timmar, säger Christer Fuxborg.

Polisen har säkrat brottsverktyg och spår i lastbilen. De båda personbilarna har tagits i beslag och de sex männen gripits och förts till polisstationen i Skövde.

En eller två av männen är kända för liknande händelser och det finns misstankar om att de sex tillhör ett internationellt kriminellt nätverk.

– De är i Sverige och gör denna typ av stölder, säger Christer Fuxborg.

Han berättar om en liknande händelse för cirka två år sedan. Då var det ett företag i Alingsås som upptäckte att de förlorade gods under transporter. Genom att montera en kamera i en lastbil kunde de se hur personer ståendes på en motorhuv tog sig in längst bak. Där plockade de ut paket som kastades till den efterföljande bilen.

– Avancerat och med livet som insats, konstaterar Christer Fuxborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.