Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Stadsvandring i Göteborgs undre värld

En gallergrind i en mur mitt i Göteborg leder ner till 1600-talet då en fästningsmur löpte runt hela staden.

Nu för tiden märks inte mycket av den gamla fästningen. Det mesta av den är riven, likaså de fem stadsportarna som en gång ledde in i staden. Men vissa delar av fästningen finns kvar och tittar fram på några ställen vid det som finns kvar av Vallgraven, och beger man sig under jorden kan man få se lite till av Göteborgs historia.

I muren under Pedagogen finns en gallergrind som leder ner i bastionen Carolus Dux, tänkt att hysa soldater i händelse av anfall.

Margareta Björklund har guidat i bastionen sedan 80-talet och tycker det är lika roligt fortfarande.. Bild: Meli Petersson Ellafi
Margareta Björklund har guidat i bastionen sedan 80-talet och tycker det är lika roligt fortfarande.. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Här nere är temperaturen alltid runt 8-10 grader, berättar guiden Margareta Björklund och tänder det elektriska ljuset.

För tjugo år sedan fanns ingen ström här, guiderna brukade sätta in värmeljus innan besökarna släpptes in.

Det lite fuktigt här med en och annan pöl på golvet men numera finns ett brädgolv som gör att det går att gå torrskodd genom tunnlarna.

Fulladdad av Göteborgshistoria

Margareta Björklund har visat bastionen sedan 80-talet, först för förbokade grupper och sedan några år tillbaka kan även enskilda boka in sig för visningar.

Senast guidade hon ett gäng kryssningspassagerare, men det var tre veckor sedan och nu är hon fulladdad med Göteborgshistoria som hon vill dela med sig av.

Hon berättar engagerat för oss om hur staden växte fram och hur fästningen fungerade.

På Sahlgrensgatan utanför släntrar semesterlediga familjer förbi i sommarhettan. En liten pojke blir nyfiken och stannar upp utanför grinden när han hör guidens röst. "Vad är det här för något?" Men hans familj har bråttom att komma vidare.

Fin akustik

Vi fortsätter mot Esperantoplatsen och en annan ingång i fästningen. Margareta Björklund tar upp en stor nyckel och öppnar en tung dörr som leder in till det som var tänkt att bli ett krutförråd men som kom att bli bostad för ryska krigsfångar.

Nyckeln till dörren som leder in i fästningen från Kungsgatan.. Bild: Meli Petersson Ellafi
Nyckeln till dörren som leder in i fästningen från Kungsgatan.. Bild: Meli Petersson Ellafi

Här är det högt till tak, kanske tio meter. Stalaktiterna har vuxit sedan 1738 och är meterlånga. Här finns också en fantastisk akustik, visar det sig. Vår guide tycker vi ska sjunga, så vi lyder och det låter förvånansvärt bra.

Malin Hjelmkvist och Roger Bejefalk från Dals Rostock, som är i Göteborg över dagen, är imponerade av hantverket i tegelvalv och stenmurar.

– Häftigt att de kunde bygga något sånt här och det finns kvar mitt inne i Göteborg, säger Malin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.