Med hjälp av den nya livsmedelscentralen hoppas Stadsmissionen kunna servera ännu fler julbord.
Med hjälp av den nya livsmedelscentralen hoppas Stadsmissionen kunna servera ännu fler julbord. Bild: Sofie Eriksson

Stadsmissionen öppnar livsmedelscentral

Göteborgs stadsmission öppnar upp en livsmedelscentral, detta för att utöka kapaciteten för att ta emot och lagerhålla större volymer av livsmedelsvinn från livsmedelsbranschen.

ANNONS
|

Sedan tidigare tar Stadsmissionen emot mat donerade från matbutiker och grossister, i sådan stor utsträckning att man ibland varit tvungen att tacka nej till gåvor när utrymmet inte räckt till. Men nu är man alltså i färd med att öppna en livsmedelscentral, belägen i Lackarebäck, vilket tidningen Syre var först med att skriva om.

– Vi har redan fått nycklarna och kommer börja inreda med hyllor. I slutet av februari kommer vi att bygga ett kyl- och frysrum, säger Elisabet Andréas som är projektledare på Göteborgs stadsmission.

Maten kommer dels att användas i Stadsmissionens interna verksamheter, där man lagar mycket egen mat. Man kommer också att erbjuda andra organisationer som arbetar med social utsatthet att komma och hämta mat. Det rör sig framför allt om flera församlingar i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Ska bromsa matsvinnet – här kan du lämna och hämta gratis mat

Barnfamiljer vanliga

Förhoppningen är att kunna ta emot nio ton mat i veckan, vilket då skulle vara en tredubbling mot den nuvarande kapaciteten.

Finansieringen kommer från den norska Kavlifonden, och ekonomin är säkrad ett drygt år framöver. I framtiden hoppas man att fler inom livsmedelsbranschen vill stötta upp verksamheten.

Elisabet Andréas, projektledare på Göteborgs stadsmission.
Elisabet Andréas, projektledare på Göteborgs stadsmission. Bild: Göteborgs stadsmission

Elisabeth Andréas ser att behovet ökat i Göteborg de senaste åren, men också att nya grupper börjat söka sig till Stadsmissionen.

– Dels rör det sig om barnfamiljer. Sedan har vi en målgrupp som vi inte sett så mycket av tidigare, och det är pensionärer.

Flera initiativ som syftar till att komma åt matsvinnet har dykt upp de senaste åren. Det handlar om foodsharing – offentliga kylskåp på stan där man kan lämna och hämta mat, men också butiker och restauranger som rear ut överbliven mat.

Ökad medvetenhet

Sveriges stadsmissioner, som Göteborg är en del av, initierade tidigare i januari ett samarbete med det statliga forskningsinstitutet Rise för att ta fram ett digitalt registreringssystem för att utveckla och förbättra distributionen av den insamlade maten.

Förutom den sociala faktorn så är en ökad miljömedvetenhet en trolig orsak till den ökade viljan att skänka mat.

– Det handlar mycket om att vi inte vill kasta mat, så det finns ett hållbarhetsperspektiv i det här också, Elisabet Andréas.

ANNONS

Enligt Naturvårdsverket slängdes det år 2016 drygt 30 000 ton mat från livsmedelsbutiker och 45 000 ton från livsmedelsindustrin i Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS