Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulf Kamne, Miljöpartiets gruppledare och Özgür Tasbas, ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Bild: Anders Hofgren

Stadsdelsordförande lämnar Miljöpartiet

Özgür Tasbas, ordförande i SDN Östra Göteborg, lämnar Miljöpartiet.
– Jag orkar inte ljuga längre, säger han.

Özgür Tasbas är i dag ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i SDN Östra Göteborg.

Miljöpartiets gruppledare i fullmäktige Ulf Kamne säger att han inte är överraskad över beskedet att Özgür Tasbas lämnar partiet, något som GT var först med att berätta.

– Det är inte helt oväntat, han har varit lite låg sådär på senaste tiden. Men jag tycker att det är jättetråkigt, eftersom jag ser honom som en grön tänkare som bidragit jättemycket i fullmäktigegruppen och även jobbat väldigt hårt i nordost, med stadsutveckling bland andra saker, säger Ulf Kamne.

Özgür Tasbas säger till GP att han känt en frustration över hur det rödgröna styret och samarbetet fungerat under en längre tid.

"Packar fattiga människor som sillar"

– Vi fortsätter bara att segregera staden. Vi har packat fattiga människor som sillar i förorten. I Bergsjön bor det tusentals fler än vad statistiken visar, i små lägenheter. Hur ska de barnen kunna studera?

Han säger att Göteborg inte skulle behöva vara en segregerad stad.

– Det finns gott om jobb, en stark tillverkningsindustri och en stor offentlig sektor.

Vad säger dina partivänner när du framför den här kritiken?

– Vad ska de säga? Det är ju så här det ser ut.

Ulf Kamne och Özgür Tasbas har talats vid under dagen, men Ulf Kamne tycker inte att han fått någon egentlig förklaring till avhoppet.

– Han har inte gett någon förklaring, och jag har inte heller velat pressa honom till det, säger Ulf Kamne.

Ingen konflikt med ledningen

Tidigare under våren meddelade Henrik Munck, stadsordförande i Västra Göteborg och 1:e vice ordförande i trafiknämnden, att han lämnade partiet.

Det meddelade Munck efter en infekterad strid med partiledningen. Men någon sådan konflikt finns inte i det här fallet, menar Ulf Kamne.

– När det gäller Munck handlade det om en mer tydlig konflikt, det var mer traumatiskt. I det fallet kändes det bra att han lämnade. Det är mer tråkigt med Özgür, jag ser ingen konflikt här, säger han.

Özgür Tasbas planerar att sitta kvar i kommunfullmäktige och som ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg som politisk vilde fram till valet i höst. Vad som händer efter det vet han inte i dagsläget.

Planerar du att gå med i ett annat parti, som Demokraterna?

– Jag har inte kommit så långt. Jag måste landa i detta först. Jag meddelade kansliet att jag vill lämna partiet för två dagar sedan. Jag kände att jag inte orkar ljuga längre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.