Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göteborg stadsarkitekt Björn Siesjö. Bild: Jonas Lindstedt

Stadsarkitekten: Bostadsbristen drabbar de fattiga

– Hur bygger man bostäder åt dem som verkligen har bostadsbrist? De som inte har råd med nyproduktion, den frågan ställer Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt, till politikerna inför valdagen.
Den 29 augusti håller GP i en valdebatt med politikerna i Göteborg. Ett av ämnena kommer att vara stadens bostadssituation.

Göteborg har växt rejält de senaste decennierna. 1990 bodde drygt 430 000 i staden. I juni i år var den siffran drygt 565 000. Enligt Björn Siesjö räknar man också med att Göteborg kommer att växa med ytterligare 150 000 invånare fram till år 2035.

Den stora befolkningsökningen skapar utmaningar och precis som många andra konstaterar Björn Siesjö att det i dag finns en stor bostadsbrist i Göteborg.

Hur stor är den? Hur många bostäder saknas?

– Det är lite som att svara på hur långt ett snöre är. Hur många bostäder som saknas beror på hur trångbodd man är och vilken standard man kan räkna med. Men vi kan konstatera att det finns en väldig bostadsbrist.

Samtidigt påpekar han att bostadsbristen inte gäller alla. Den som har mycket pengar kan alltid hitta lösningar menar han.

– Det är de fattiga i Göteborg som har bostadsbrist men vi bygger inte för dem utan vi bygger ett antal dyra lägenheter, säger han.

Vad beror det på?

– Det kommer sig av att vi inte har någon social bostadspolitik i Sverige utan det byggs av framförallt privata aktörer till marknadspriser.

Björn Siesjö menar att Sverige skiljer sig från andra länder i Europa som använder en rad olika modeller för att subventionera tillgång på bostäder.

Inför valet är också hans främsta fråga till politikerna: "Hur bygger man bostäder åt dem som verkligen har bostadsbrist? De som inte har råd med nyproduktion."

50 000 bostäder i plan- och byggprocessen

Samtidigt menar Björn Siesjö att det även är viktigt att det generella bostadsbyggandet tar fart. Han påpekar att det arbetet redan har inletts.

– Vi bygger väldigt mycket nu, konstaterar han.

Stadsarkitekten berättar att kommunens planarbete har skalats upp och att det i dag finns runt 50 000 bostäder i olika led i plan- och byggprocessen.

Men samtidigt som antalet detaljplaner har ökat har han börjat se tecken på att det fysiska byggandet är på väg att stanna av något.

– Man är konjunkturkänslig för man vill ha en nivå av avkastning. När man märker att man inte får den längre slutar man bygga, säger han.

GP:s valdebatt

Valdebatten hålls i Stenhammarsalen i Konserthuset den 29 augusti klockan 19.00, är öppen för alla, har fri entré och sänds även live på gp.se.

Under kvällen kommer politiker i olika konstellationer att debattera bostadssituationen, kommunala bolag, trafik och bilbränder.

Gästande politiker:

Daniel Bernmar (V)

David Lega (KD)

Helene Odenjung (L)

Stina Svensson (FI)

Martin Wannholt (D)

Ann-Sofie Hermansson (S)

Jonas Ransgård (M)

Jörgen Fogelklou (SD)

Claes Westberg (VV)

Ulf Kamne (MP)

Emmyly Bönfors (C)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.