Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stadens uppmaning i coronatid: Undvik Slottsskogen

Göteborgarna flockas nu till stadens parker och naturområden. Men hur bra är folk på att hålla avstånd? På olika skyltar uppmanas människor till just det, och park- och naturförvaltningen går ut med en vädjan:
– Vi uppmanar människor att försöka hålla sig i närområdet, istället för att sätta sig på bussen eller spårvagnen till Slottsskogen, säger avdelningschefen Jenny Olsson.

Att det soliga vädret får göteborgarna att leta sig ut till Slottsskogen, Botaniska trädgården, Trädgårdsföreningen, Härlanda tjärn och Delsjön, brukar inte ses som ett problem. Men annat är det i coronatider.

För även om de flesta är överens om att det är bra att vara utomhus, är det avstånd som gäller här med.

– Det är mer folk än vanligt. Det har varit en ökande trend under ganska lång tid. Det har blivit en annan typ av användning, människor träffas socialt, tränar eller äter lunch, säger Jenny Olsson, avdelningschef offentliga miljöer på park- och naturförvaltningen.

">
Jenny Olsson, avdelningschef offentliga miljöer på park- och naturförvaltningen. Bild: Pressbild
Jenny Olsson, avdelningschef offentliga miljöer på park- och naturförvaltningen. Bild: Pressbild

Via sociala medier och skyltar uppmanar förvaltningen människor att hålla avstånd.

– Vi bedömer att de fysiska skyltarna är mest effektiva. De behöver finnas där människor rör sig, säger Jenny Olsson.

LÄS MER: Här är de bästa promenadstråken i Göteborg

De ska också ha kommunikationsinsatser gentemot gymnasieskolor.

På bemannade platser, som Slottsskogen och Trädgårdsföreningen har också personalen i uppgift att informera besökarna. Men någon extrapersonal i syftet att få människor att hålla avstånd har inte tillsats.

– Vi kan verkligen bara uppmana till att följa rekommendationerna så mycket som det går, säger Jenny Olsson.

"Håll dig i närområdet"

Staden uppmanar också göteborgarna att söka sig till naturområden i närområdet, för att minska trycket på de stora parkerna, och att färre ska ge sig ut och åka kollektivt, något som SVT Nyheter Väst rapporterat.

– Vi har otroligt många fler stadsparker utanför staden. Vi uppmanar människor att försöka hålla sig i närområdet, istället för att sätta sig på bussen eller spårvagnen till Slottsskogen.

Även om det valborgsfirandet ställs in förväntar sig förvaltningen att göteborgarna ändå träffas i Slottsskogen, och därför kommer det att finnas ungefär lika mycket personal i rörelse som andra år.

Även till Botaniska trädgården besökarna strömmat den senaste tiden.

– Det brukar se ut såhär under soliga dagar såhär års. Nu kommer ju inga turistbussar hit, men kanske är det fler besökare från närområdet än vanligt, säger förvaltningschefen Mari Källersjö.

">
Mari Källersjö, verksamhetschef Botaniska trädgården. Bild: Pressbild
Mari Källersjö, verksamhetschef Botaniska trädgården. Bild: Pressbild

På flera platser har de satt upp skyltar med uppmaning om att besökarna ska hålla avstånd, och följa rekommendationerna.

LÄS MER: Göteborgarna om ändrade vanor i krisen: "Lite töntigt om man följer riktlinjerna"

– Men vi går inte ut och övervakar hur långt ifrån varandra folk går. Det finns också ett egenansvar i det hela. Men ser vi någon som inte uppför sig som de ska säger vi ju till, säger Mari Källersjö.

De rekommenderar också besökare som tycker att det är mycket folk att komma hit tidigare på dagen, innan klockan tio, istället för runt lunchtid då det är som flest besökare.

Är det problem nu, med att folk inte håller avstånd?

– Jag tycker att det går ganska bra att hålla avstånd. Vi har en väldigt stor yta här, och det brukar vara ganska lätt att hitta en bänk vid sidan av. Men man skulle gärna hålla bättre avstånd när man möter andra.

LÄS MER: Fyra uteserveringar i Göteborg hotas av stängning efter corona-slarv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.