Almedalsveckan är mycket mer än bara partiledartalen, men nu ifrågasätter allt fler av Göteborgs ledande politiker om det är värt de pengar staden satsar på sitt deltagande. Bilden är från statsminister Stefan Löfvens tal 2018.
Almedalsveckan är mycket mer än bara partiledartalen, men nu ifrågasätter allt fler av Göteborgs ledande politiker om det är värt de pengar staden satsar på sitt deltagande. Bilden är från statsminister Stefan Löfvens tal 2018. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stadens satsning på Almedalsveckan ifrågasatt

Till nästa år ska Göteborgs satsning på Almedalsveckan utredas ordentligt. Efter några år av ökade kostnader ställer sig nu allt fler av stadens ledande politiker frågan om deltagandet verkligen gör tillräckligt stor nytta.

ANNONS
|

Årets Almedalsvecka startar under söndagen. Tidigare har en rejäl satsning på Almedalsveckan varit något av en självklarhet för Göteborgs stad. Alla ifrågasättande har bemötts med svårkontrollerade argument om att det är en viktig mötesplats och att stadens satsning ger enormt mycket tillbaka.

Nu låter det annorlunda.

När årets satsning var uppe till beslut i kommunstyrelsen i januari yrkade såväl Demokraterna som Miljöpartiet och Vänsterpartiet på att staden skulle ställa in all medverkan.

"Det kostar för mycket"

Daniel Bernmar, kommunalråd (V), säger att ett skäl är att Almedalsveckan kostar för mycket.

Det är alldeles för mycket pengar och konsulter.

– Staden befinner sig i ett läge där vi inte ska lägga pengar på den typen av saker. Och sedan om vi tittar på ändamålet, så tycker vi att det är alldeles för mycket "göteborgare träffar göteborgare fast på en annan plats".

ANNONS

Han tycker också att arrangemanget utvecklats i fel riktning.

– Det har havererat. Det är inte längre fokus på allmänpolitiska frågor och att träffa personer som man annars inte träffar. Det är alldeles för mycket pengar och konsulter.

S föreslog en utredning

Sedan 2012 deltar Göteborg i Almedalsveckan som en del av den Västsvenska arenan, ett samarbete med bland annat Västsvenska handelskammaren, regionen, GU och Chalmers. Kostnaderna för stadens deltagande har ökat stadigt. 2017 var slutnotan 1,25 miljoner kronor. I år avsatte staden 1,53 miljoner kronor.

Socialdemokraterna röstade för att staden skulle vara med på årets arrangemang. Men partiet föreslog också att deltagandet framöver ska utredas, något som också gick igenom i kommunstyrelsen.

Jonas Attenius, kommunalråd (S), säger att man i första hand vill ha svar på är vad det ger staden att skicka en delegation till Almedalen.

– Det handlar om nyttan. Vad får vi ut av det? Det måste vi granska och ställa under prövning, om vi ska vara med eller inte.

Nytta ses som oklar

I yrkandet som antogs av kommunstyrelsen skriver Socialdemokraterna att det är "oklart i vilken utsträckning arrangemangen inom Västsvenska arenan har en publik utanför Västsverige" och att det inte är uppenbart att staden stärker sina nationella kontaktytor i en sådan utsträckning att det motiverar ett storskaligt åtagande.

ANNONS

Jonas Attenius har, i egenskap av kommunalråd för Socialdemokraterna, varit på plats vid två tillfällen. Även i år var han tillfrågad, men precis som övriga S-kommunalråd valde han att tacka nej.

– Som det ser ut nu är det inte prioriterat. Vi vill hellre fokusera på Göteborgspolitiken just nu, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att det i grunden är positivt att staden deltar under Almedalsveckan och att det finns ett värde i att träffa staten och andra intressenter för att diskutera frågor som är viktiga för Göteborg. Och han tycker att de politiker som deltar har ett ansvar att säkerställa att de gör sådant som ger någonting tillbaka till staden.

Vill fokusera annorlunda

– Tidigare har det kanske mer handlat om att berätta vad vi gjort i Göteborg. Nu har vi försökt vända det till lyfta frågor som är viktiga för oss och som vi inte kan lösa själva.

Min gissning är att staden kommer fortsätta vara på Almedalen.

Enligt beslutet i kommunstyrelsen ska stadsledningskontoret senast i september återkomma med förslag på en ny inriktning på stadens deltagande i Almedalen för kommande år. Axel Josefson tycker att det är rimligt att deltagandet utvärderas, men han tror inte att det kommer att leda till staden helt avstår från att delta.

– Min gissning är att staden kommer fortsätta vara på Almedalen. Sedan kanske vi hittar en annan lösning än det format vi har nu med den Västsvenska arenan.

ANNONS

Som en följd av ett minskat intresse från förvaltningar och bolag kommer staden inte att använda hela den summa som avsattes av kommunstyrelsen. I dagsläget gör man bedömningen att årets nota kommer att stanna på 1,2 miljoner kronor.

FAKTA: Almedalsveckan 2019

Söndagen 30 juni: Tal av Per Bolund (MP), klockan 19.00

Måndagen 1 juli: Tal av Ulf Kristersson (M), klockan 19.00

Tisdagen 2 juli: Tal av Jonas Sjöstedt (V), klockan 19.00

Onsdagen 3 juli: Tal av Nyamko Sabuni (L), klockan 19.00

Torsdagen 4 juli: Annie Lööf (C), klockan 19.00

Fredagen 5 juli: Magdalena Andersson (S), klockan 19.00

Lördagen 6 juli: Tal av Ebba Busch Thor (KD), klockan 19.00

Söndagen 7 juli: Tal av Jimmie Åkesson (SD), klockan 14:00

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS