Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stadens populära mötesplats ska restaureras

"Vi ses vid Kopparmärra" har väl alla vi göteborgare sagt då och då. Nu ska statyn som vi möts vid restaureras i flera månader.

Johanna, Gustaf Adolf och Poseidon är några av stadens kändisar. De står ute i regn, sträng kyla, heta solstrålar och klagar aldrig. De får uppleva mycket, kärlekspar som möts, kalas och demonstrationer. De är alla välkända statyer i Göteborg, och har de senaste åren piffats upp, rengjorts och restaurerats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu är det dags för en ny kung att rengöras, nämligen Karl IXs ryttarstaty eller som statyn kallas i folkmun, Kopparmärra. Statyn som är gjord av koppar och brons, invigdes i september 1904 på Kungsportsplatsen och har inte sedan dess fått någon större restaurering.

Men nu är det dags, konservatorerna ska laga delar som har gått i sönder, som tyglar och stigläder, de ska ta bort pålagringar av korrosion, sand och luftföroreningar, den ska även vaxas för att kunna bibehålla den gröna färgen. Det kommer vara ett team på mellan fem till sex personer som jobbar med rengöringen på heltid.

Påverkar göteborgsvädret våra statyer?

– Det är en mix mellan väder och vind, beläggningar från trafiken och fågelspillning, berättar Niclas Bergendahl, projektledare på Park och Naturförvaltningen.

Vad kostar en restaurering/konservering av statyn?

– Runt 4,5 miljoner kronor, ingen dokumenterad restaurering har skett av statyn under de cirka 100 åren statyn stått ute, så statyn behöver noggrant ses över för att kunna bevaras i sitt nuvarande skick. Kostnaden är mer än vid de tidigare restaureringar av de större statyerna i staden, det beror på att det är en stor yta som ska rengöras.

Kopparmärra är en mycket populär mötesplats, kommer den kunna vara det under arbetet?

– Vi kommer att minimera påverkan så mycket som möjligt, så att platsen fortsatt kan vara en knutpunkt, den ska kunna bibehållas som mötesplats. Men det är ett stort projekt som kräver sitt utrymme för att kunna genomföras.

– Det finns planer på att även se över Jonas Alströmer på Lilla torget och fontänen på Järntorget, inom de kommande åren, berättar Niclas Bergendahl.

Arbetet kommer att pågå från april och beräknas vara klart i oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.