Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staden som försvann

Arkeologernas jakt på Göteborgs föregångare startar nu vid Gamlestadstorget. Mellan passerande bussar och spårvagnar har ben redan grävts i dagen.

- Jag och min fru Lisa passerade och såg ben i leran. Det har ju legat en begravningsplats i närheten så vi trodde att det var ben från människa, säger Gustaf Görfelt.

Arkeologen Jonathan Pye vet mera:

- I samband med tidigare utgrävningar har man hittat en kyrkogård. Men det är mellanfotsben från djur, mestadels slaktavfall.

Han och kollegan Oliver Brown står förväntansfulla i det bistra gråvädret med regnstänk i luften, klädda i självlysande kläder och med bygghjälmar på huvudet. Det är början på ett av de stora arkeologiska projekten i Västsverige, att gräva upp och kartlägga en stad som försvann, Nya Lödöse.

- Vi började röja här i februari och projektet inleds på riktigt nästa vecka. Det vi gör nu är att schakta bort de översta ytorna. Hela det område som är markerat med pinnar och fram till tältet där borta ska grävas ut fram till oktober, säger Jonathan Pye på vad som egentligen är en byggarbetsplats.

Anledningen till att Gamlestan heter som den gör är att Nya Lödöse låg här under medeltiden, berättar han.

- Den har delvis gävts ut tidigare av forskare under till exempel första världskriget. Men det finns ytor som vi inte känner till något om.

Nya Lödöse grundades 1473 och fanns kvar till början av 1600-talet när Göteborg fick stadsprivilegier.

- På grund av att platsen är så stor kommer vi att gräva upp nästan allting som var del av den gamla staden. Vi hoppas komma ner till ett gatunät, lista ut vilka hantverk och annan verksamhet man höll på med och kartlägga var stadsvallarna gått och stadens utbredning.

Han är spänd på vad de ska komma att upptäcka.

- Ja, men här finns mycket moderna rester av industri- och vägbyggen och mycket är söndergrävt, så vi måste komma ner en bit.

Intresserade kan inte bara följa arbetet som åskådare, utan även via olika arrangemang och via en hemsida.

- Stadsgrävningar har en förmåga att vara väldigt offentliga. Vi ska fortgående lämna information om vad som händer och vad vi hittar. Det kommer även att vara visningar när vi har något att förevisa.

Projektet leds av Riksantikvarieämbetet, Bohusläns museum, och Rio kulturkoperativ och föregår i sin tur byggandet av ett nytt stort resecenter vid Gamlestadstorget, enligt Lena Johansson, informationschef på Trafikkontoret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.