Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Staden säljer Odontologen efter årsskiftet

Efter årsskiftet kommer Higab att sälja den klassiska byggnaden Odontologen. Samtidigt öppnar Göteborgs stad för ytterligare utförsäljningar av kommunala kultur- och kontorsbyggnader.
– Vi jobbar med frågan just nu, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab.

Sedan 60-talet har byggnaden Odontologen funnits på Medicinareberget ovanför Sahlgrenska sjukhuset och i över 30 år har det kommunala bolaget Higab ägt byggnaden.

2014 beslutade Göteborgs stad att byggnaden skulle säljas. Men trots att det har gått fem år sedan beslutet står kommunen fortfarande som ägare. Bakgrunden är att dagens hyresavtal inte är marknadsmässigt, utan har en hyra som baserats på självkostnad. Den har med andra ord varit rabatterad.

LÄS MER: Forskare kritiska till miljardbygget på Medicinareberget

Dragit ut på tiden

Därför har Higab först velat hitta ett nytt hyresavtal som svarar upp till marknaden innan byggnaden säljs – och detta har dragit ut på tiden.

– Ambitionen är att vi ska ha rätt hyra på fastigheten när vi säljer den. Sen kanske vi inte når dit, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab.

Vad är bakgrunden till att ni haft rabatt på hyran?

– Det är egentligen historiskt och kommer från att det fanns en avsiktsförklaring att universiteten skulle flytta in till Göteborg. I den avsiktsförklaringen stod det att hyrorna under en första period skulle bygga på en självkostnad.

FAKTA: Odontologen

1967 invigdes den 32 000 kvadratmeter stora byggnaden Odontologen. Huset, som placerades på Medicinareberget ovanför Sahlgrenska sjukhuset, byggdes i två högdelar med tio våningsplan och en mellanliggande del med sex våningar.

Sedan dess har den Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet haft sin verksamhet här. I början av 2000-talet blev den en del av Sahlgrenska Akademin och fakulteten blev därmed en institution. I dag har man uppnått en ledande position inom både forskning och utbildning.

Källa: Higab

I dag är hyr folktandvården och Sahlgrenska akademin in sig på Odontologen och Västra Götalandsregionen som står på hyresavtalet. Men det är inte nödvändigtvis så att byggnaden kommer att säljas till regionen. Higab går nämligen in med inställningen att kunden kan vara vem som helst.

– Vi kommer gå ut till marknaden i stort. Det kan finnas andra intressenter. Ambitionen är att vi ska komma ut med en försäljning till nästa år, säger Stefan Lundqvist.

Fler byggnader kan säljas

2014 beslutades även att Pedagogen, som Higab också äger, skulle säljas. Den äger det kommunala bolaget än i dag och det lär dröja ganska många år innan en försäljning kommer till stånd. Orsaken till att det har dröjt är densamma som i fallet med Odontlogen, med skillnaden att det nuvarande hyresavtalet sträcker sig till 2026.

Fastigheten Pedagogen, där Göteborgs universitet hyr in sig i dag. Bild: Olof Ohlsson
Fastigheten Pedagogen, där Göteborgs universitet hyr in sig i dag. Bild: Olof Ohlsson

Men fler utförsäljningar kan vänta runt hörnet.

Trots att det fattades beslut om att sälja ut vissa av Higabs byggnader så sent som 2014 så har det en ny process om ut försäljningar inletts. Under hösten har Göteborgs Stadshus AB (de kommunala bolagens moderbolag) gett flera bolag, däribland Higab, uppdraget att komma med en ny lista på tillgångar som kan säljas ut.

– Det kommer att redovisas till Stadshus AB:s styrelse i december. Vi arbetar med frågan just nu men jag har ingen information om vilka byggnader det blir, säger Stefan Lundqvist.

LÄS MER: Miljardsatsning i Göteborgs Hamn kan skrotas – innan den ens står klar

Kraftig kritik mot nya utförsäljningar

Det är på Alliansens initiativ som utredningen om nya utförsäljningar har inletts. Axel Josefson (M) är styrelseordförande i Göteborgs Stadshus AB och har tidigare förklarat:

– Jag anser att det borde finnas en hel del objekt som borde vara föremål för detta. Med det sagt så vill vi invänta den här utredningen.

– Det är ett faktum att kommunen äger många olika fastigheter och flera av dem är inte del av de kommunala verksamheterna utan hyrs ut till privata intressenter, och då ser jag inga problem med att de privata intressenterna också kan förvärva dem.

Vilka typer av fastigheter tänker du på?

– Det skulle kunna vara olika kulturfastigheter och kontorslokaler.

Sedan tidigare har det stått klart att det politiska styret inte har några som helst ambitioner att sälja Feskekörka, som Higab också äger. Bolaget äger också anrika kulturfastigheter som Dicksonska palatset, Gathenhielmska huset och reservatet, och Allégården med flera.

LÄS MER: Beskedet: Handlarna får stanna i Feskekörka

Daniel Bernmar (V) har vädrat kraftig kritik mot genomlysningen av fastighetsbeståndet.

– De ger sig på hela Higabs affärsmodell. Gör vi det så kommer vi inte kunna finansiera våra kulturfastigheter. De finansieras ju genom att det finns andra kommersiella fastigheter som hyrs ut.

– Det är inte möjligt att sälja ytterligare fastigheter utan att bolaget går under.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.