Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: GP 

Staden hjälper kyrkan med ny flaggstång

Masthuggskyrkans Prideflagga ska upp igen – före invigningen. Det lovar kommunen att se till. – Det känns jättejättebra, säger prästen Eva Lardner Björklund.

Som vi tidigare berättat har Masthuggskyrkans flaggstång, där en Prideflagga satt hissad, huggits ned av vandaler – för andra året i rad. Efter förra årets sabotage tog det en månad att få en ny flaggstång på plats. Alltså såg det ut att bli in Pridevecka utan en flagga intill kyrkan.

LÄS OCKSÅ: Kyrkans Prideflagga nedbankad

Men så vill kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) inte ha det.

– Då får ju de personerna som gjort det här vinna.

Hon berättar att hon under söndagen haft kontakt med stadsdirektör Eva Hessman för att undersöka om kommunen kan bistå med hjälp.

– Kommunen har ju temporära flaggstänger som används i olika sammanhang. Vi tror att park- och natur kan leverera en till kyrkan under måndagen, eller i vart fall före invigningen av Pride. Om kyrkan vill, säger Ann-Sofie Hermansson.

När GP når prästen Eva Lardner Björklund på söndagen är hon på väg upp i kyrkans torn. Att kommunen är villig att ställa upp med en flaggstång har hon ännu inte hört.

– Vi hade en plan att hänga en Prideflagga från tornet, för där är den också väl synlig. Nu kanske vi till och med kan göra båda delarna, säger hon.

En stund senare har hon pratat med en tjänsteman på park- och natur och fått beskedet att de ska försöka komma med den temporära flaggstången under måndagen.

– Det känns jättejättebra.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon blev "förbannad" när hon läste om händelsen på gp.se. Inte minst för att det inte är något som en ensam person har gjort av en plötslig ingivelse – utan att det är mer planerat än så.

– Det är en sak att sitta hemma och svära över för att man inte tycker om Pride, men här är det en hel grupp – kanske tio personer – om åkt upp och gjort detta. Det säger något om vilka krafter det är frågan om.

Under en följd av år har Göteborg jobbat hårt med hbtq-frågor, något som fått effekt. För tio-femton år sedan talade om Göteborgs om en bögknackar-stad. Så är det inte alls längre, men Ann-Sofie Hermansson konstaterar att den här typen av händelser är en påminnelse om att alla inte tycker om den förändring som skett.

– Just därför måste vi som stad visa att vi inte accepterar det här.

Tills kommunen ordnat en ny flaggstång har kyrkan lyckats hänga upp en flagga temporärt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.