Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgs stad har betalat ut mångmiljonbelopp till skolor som saknar bygglov, visar en granskning av SVT. Bild: Henrik Björnsson

Staden betalade miljoner till skolor utan bygglov

Göteborgs stad har betalat ut mångmiljonbelopp till skolor som saknar bygglov, visar en granskning av SVT.
– Det är inte vår uppgift att meddela Skolinspektionen, säger Jan Johansson, bygginspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, till SVT.

Granskningen som är gjord av SVT Nyheter Väst visar att Göteborgs stad har betalat ut runt 13,5 miljoner kronor för elever som går på nystartade Primusskolan och Algebraskolan. Men bägge skolorna saknar bygglov, visar tv-kanalens granskning,

I maj i år gjorde Skolinspektionen en tillsyn på Algebraskolan, men inte ens då hade den statliga inrättningen kännedom om att det saknades bygglov.

– Stadsbyggnadskontoret har ingen skyldighet att meddela oss, men det är klart att vi kan se nyttan av ett tätare samarbete framöver, säger Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen, till SVT.

"Inte vår uppgift"

Även Primusskolan i Gårdsten saknar bygglov och har fått grönt ljus av Skolinspektionen. Bägge skolorna har skickat en ansökan om bygglov till kommunen, som nu har avslagits. De två skolorna har dessutom uppgett att de har giltigt bygglov till Skolinspektionen och den senare har valt att lita på detta.

– Det är inte vår uppgift att meddela Skolinspektionen, säger Jan Johansson, bygginspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, till SVT.

Kommunikationsmiss

Det är grundskoleförvaltningen som har betalat ut mångmiljonbeloppen till de två skolorna, trots att stadsbyggnadskontoret inte utfärdat giltigt bygglov till lokalerna. Granskningen som SVT har gjort visar att det har skett en miss i kommunikationen mellan stadens förvaltningar.

– Det är inte en uppgift som vi ska agera på, så vi hade inte gjort nåt annorlunda om vi vetat om det sedan november, men det är nånting som vi får ta med oss, hur vi kommunicerar mellan de olika förvaltningarna, säger Christian Arensberg, planeringsledare på grundskoleförvaltningen i Göteborg, till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.