Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I slutet på augusti var en skolklass från Hagaskolan i Göteborg på utflykt. Två barn stack sig på en kanyl, men barnens föräldrar informerades aldrig.Bild: TT 

Stack sig på kanyl under skolutflykt - föräldrarna fick inget veta

I slutet av augusti var en skolklass från Hagaskolan i Göteborg på utflykt. Under den stack sig två barn på en kanyl – men föräldrarna informerades aldrig. – Det finns ingen annan förklaring än att detta var en miss, säger Jonas Fransson, områdeschef för skolorna i Majorna och Linné.

En förälder till ett av barnen som stack sig på kanylen anmälde händelsen till Skolinspektionen, vilket GöteborgDirekt var först med att rapportera

Skolan glömde meddela föräldrarna 

I anmälan skriver föräldern att barnen stack sig på en kanyl, och att först på kvällen berättade det ena barnet om händelsen av en slump. Morgonen efter frågade föräldern skolpersonal om det var sant. Skolan bekräftade det inträffade och att man glömde meddela föräldrarna.

– Det finns ingen annan förklaring än att detta var en miss. Händelsen har tagits upp på skolan av rektorn och alla förstår vikten av att meddela händelser som detta i framtiden till vårdnadshavare, säger Jonas Fransson, områdeschef för skolorna i Majorna och Linné.

Skolpersonalen tvättade barnen med sprit, omhändertog kanylen och skickade den till skolans sjuksköterska. Personalen hittade inga spår av stickmärken på barnen. Totalt tre personer kände till händelsen men ingen av barnens vårdnadshavare fick reda på vad som hänt. 

Liten risk att smittas

Efter händelsen uppdagats tog föräldern sitt barn till en infektionsklinik och testade barnet för hepatit b, hepatit c samt HIV. Enligt överläkaren Anders Eilard på Sahlgrenskas infektionsmottagning är risken liten att man smittas av ett litet stick. 

– Risken för smitta är i det närmsta obefintlig då smittämnena inaktiveras utanför kroppen. Men reglerna säger att man ska kontakta sjukvården när detta händer och då uppmanar vi såklart till det, säger han. 

Samtidigt var den anmälande föräldern inte nöjd med hur skolan inledningsvis hanterade situationen. "Att du uttrycker att det viktigaste var att kontakta sjuksköterskan och att ta upp händelsen på en arbetsplatsträff räcker inte" skriver föräldern i en mailkonversationen med rektorn. 

Ärendet ligger nu hos kommunen som ska utreda händelsen vidare. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.