Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Stabilt läge i GP/Sifos väljarbarometer

Opinionen har kört fast. Men tre partier kan se sig själv som vinnare sett till förra valet, enligt GP/Sifos väljarbarometer.
– Det finns avvikelser från valresultatet, Vänstern har gått upp, SD har gått upp, Centerpartiet gått upp, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

GP/Sifos väljarbarometer i april visar att opinionen har kört fast. I flera månader har skillnaderna varit minimala och dödläget ser ut att fortsätta, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det vittnar ju som något stabilt samhälle, ur demokratisk synpunkt är det ju bra, säger han.

Med utgångspunkt i dagens opinion kan man dock se tre tydliga vinnare, som alltså ökar gentemot sitt förra valresultat:

Det är Vänsterpartiet, som i dag hade fått 8,1 procent av väljarnas stöd. I förra valet var siffran 5,7 procent.

För Centerpartiets del är opinionsstödet förvisso lägre än vad det var för exakt ett år sedan, men det är fortfarande bättre än valet 2014. Då fick man 6,1 procent av rösterna.

Det tredje partiet är Sverigedemokraterna. De senaste veckorna har medierapporteringen kretsat kring medlemmar som hoppat av för nybildade Alternativ för Sverige.

Partiet har tappat någon dryg procent gentemot förra månaden, men stödet på 14,8 procent, är övervalresultatet. Förändringen gentemot tidigare mätning är inte statistiskt säkerställd.

Man kan heller inte tala om någon väljarflykt till Alternativ för Sverige.

– Ingen tycker om när det är interna strider och riksdagsmän lämnar, det påverkar bilden av Sverigedemokraterna, förklarar Toivo Sjörén.

Skillnad att alltid ligga under spärren

Läget är fortfarande oroväckande för Miljöpartiet och Liberalerna, som får 4,1 procent respektive 4,4 procent av väljarnas stöd i GP/Sifos mätning.

– Jag brukar säga att det är roligare att befinna sig ovanför vattenytan än under. Här är det mest psykologisk skillnad, statistiskt sett är det ingen skillnad alls, konstaterar Toivo Sjörén.

Men allra värst ser det ut för Kristdemokraterna, som i flera månader i rad legat klart under riksdagsspärren.

– De har mer bestämt legat under spärren, till skillnad från de andra partierna. Och det är skillnad att alltid ligga under spärren, säger Toivo Sjörén.

Osannolikt att något ändras

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet. Han menar partierna redan hamrat in sina politiska budskap och det är osannolikt att opinionen ändras något särskilt fram till valet.

– Partierna fortsätter med förslag ungefär i den linje som man haft förut. Då känner väljarna igen sig och opinionen förändras inte. Givet att det fortsätter såhär, kan man i stort sett säga att det här blir utgången i valet, säger han.

Huvudsakligen kvarstår ett parlamentariskt läge med två jämnstora block och Sverigedemokraterna i en vågmästarroll.

För att opinionen ska ändras fram till valet krävs det en händelse av osannolik karaktär.

– Man säga att, om det inte kommer långtgående förslag eller oförutsägbara händelser som skakar om opinionen, så är opinionsläget i stora drag valresultatet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.