Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm

En tågväxel mellan Flemingsberg och Södertälje kördes sönder vid fyra-tiden på måndagsmorgonen. Nu måste den bytas ut, vilket påverkar majoriteten av alla tåg mot Stockholm. Enligt Trafikverket ska det dock röra sig om små förseningar.

– Vi kommer att köra på ett av två spår fram till klockan 14 i dag. Från klockan 14 stänger vi av båda spåren, säger Ulrika Karlsson på Trafikverkets pressjour till TT.

Tågen kommer då att få köra på pendeltågsspåren. Inledningsvis uppgav Trafikverket att många tåg skulle behöva ställas in eller ledas om.

– Det kommer att påverka södra och västra stambanan. Vi hänvisar till tågoperatörerna för mer information, säger Ulrika Karlsson.

Carl-Johan Linde är presskommunikatör på SJ.

– Tågen kommer fram men med viss försening. I nuläget ligger den på upp till 30 minuter, säger han på måndagsförmiddagen.

Berörda resenärer kan boka om eller avboka sina SJ-biljetter kostnadsfritt.

Växelhaveriet påverkar trafiken på sträckorna Stockholm–Nyköping/Norrköping/Malmö och Köpenhamn, Stockholm–Skövde/Göteborg, Stockholm–Hallsberg/Karlstad/Oslo och Stockholm–Eskilstuna/Arboga/Örebro.

Först på tisdagsmorgonen klockan fem kommer växelbytet att vara färdigt.

På eftermiddagen meddelade Trafikverket att sprickan i växeln inte orsakat någon större påverkan på tågtrafiken.

– Eftersom man kan leda om trafiken till en annan bana där det normalt går pendeltåg så rullar det på ganska bra. Tågen måste samsas med pendeltågen om det här spåret, så de kan behöva vänta lite grann. Men det handlar om förseningar på fem-tio minuter, säger Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour.

Hon uppger också att tågtrafiken under tisdagen inte lär påverkas.

– Reparationer kommer att påbörjas vid midnatt, så imorgon bitti bör allt flyta på som vanligt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.