Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Unika textilier från Peru.

Stöldgodset ska tillbaka till Peru

Kostnaderna fick staten att tacka nej till de unika peruanska Paracas-textilierna. Nu blir det Göteborgs kommuns sak att organisera - och bekosta - den ömtåliga transporten tillbaka till Peru.

Det handlar naturligtvis om de tvåtusen år gamla textilierna från Paracashalvön som peruanska staten krävt tillbaka från Göteborgs stad.

Som GP tidigare kunnat berätta plundrades de 89 textilierna troligen ur gravar och smugglades till Sverige under 1930-talet för att doneras till dåvarande Göteborgs museum. I samband med att textilierna häromåret visades upp i Världskulturmuséets utställning om stulna kulturskatter, "En stulen värld", fick Peru upp ögonen för dem.

- Den dåvarande ambassadören hörde av sig och sa att det vore rent tjänstefel av honom att inte göra något när vi exponerade dem på det sättet, som stöldgods, säger kulturförvaltningens chef Björn Sandmark.

Kommunfullmäktige beslutade förra året att överlåta textilierna till Statens museer för världskultur, inte minst för att låta kontakten med peruanerna skötas på nationell nivå.

Men nu har staten tackat nej med hänvisning till att myndigheten inte får ta emot donationer som kan kräva ytterligare ekonomiskt stöd från statsbudgeten. Såväl förvaringen som transporten av de sköra textilierna medför kostnader.

Frågan är därför på Göteborgs stads bord återigen. Nu föreslås att tre textilier som de peruanska myndigheterna särskilt pekat ut, en speciell mantel, en skjorta med fransar och en poncho, ska sändas till Peru redan i höst.

Kostnaden för packning, transport och medföljande kurir beräknas till drygt 100 000 kronor per plagg. Därtill kommer kostnader för försäkring av de ovärderliga textilerna och resan för fyra personer som ska följa med och överlämna textilierna under ceremoniella former.

- Det är rimligt att det blir personer både från Världskulturmuseet och staden, säger Björn Sandmark och menar att det skulle kännas konstigt att bara skicka i väg så dyrbara och betydelsefulla föremål med kurir.

- Det är kanske inte vår sak som kommun att odla diplomatiska relationer men vi hoppas på att vi kommer kunna få till ett samarbete med Peru i den här frågan som kanske kan utvecklas över åren.

Men om de sedan vill ha alla 89 textilierna? Det finns 86 kvar.

- Ja, det är väl det vi hoppas att de inte ska vilja - i alla fall inte omedelbart.

I tjänsteutlåtandet som kommer upp på kommunstyrelsens bord den 18 september konstateras att det i dag inte går att säga hur mycket transporten av hela samlingen skulle kosta.

- Det kan hända att resten är mindre svårtransporterade, att man kan göra det mer samlat, säger Eva Magnusson, planeringsledare vid stadsledningskontoret.

Enligt kulturförvaltningen handlar det om den mest värdefulla samling kulturskatter i världen som just nu diskuteras för återlämning till ursprungslandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.