Stökig trafiksituation i centrala stan – stora projekt påverkar

Åtta avstängningar och tre gånger längre körtid än vanligt. Thomas Nilsson är en av de som frustreras över trafiksituationen i centrala Göteborg.
– Vid tredje avstängningen var det bara att inse att ja, det är Göteborg. Man kan inte annat än att garva åt det, säger han.

ANNONS
|

Bilresan från Vasastaden till hemmet i Brunnsbo brukar ta Thomas Nilsson ett par minuter. Kvällen den 4 juli tog den närmare en halvtimme. Thomas stötte, enligt egen utsago, på inte mindre än åtta avstängda vägar och avfarter, och tvingades köra fram och tillbaka genom staden innan han till slut, efter ett varv i Nordstans parkeringshus, kunde ta sig över Hisingsbron.

– Vid tredje avstängningen var det bara att inse att ja, det är Göteborg. Man kan inte annat än att garva åt det, säger han och skakar på huvudet.

”Som att köra i en helt ny stad”

För tillfället pågår flera stora vägarbeten i Göteborg. Tingstadstunneln renoveras, Gnistängstunneln och Marieholmstunneln har varit avstängda vissa nätter, E6 är delvis avstängd vid Olskroken och framkomligheten vid centralen är begränsad – för att ge några exempel.

ANNONS

Enligt Thomas Nilsson var det dåligt skyltat till de alternativa körvägarna.

– Jag uppfattade inte att det var skyltat hur man kunde köra istället, och eftersom man befinner sig på en led kan man inte köra åt sidan och planera om körvägen i lugn och ro. Jag har kört bil i Göteborg i många år och har koll på vägarna, men nu när allt är avstängt är det som att köra i en helt ny stad.

Thomas delade med sig av sin upplevelse i GP. Insändaren ”En sann historia om en bilresa i Göteborg” väckte stort engagemang bland läsare, speciellt på Facebook. En del avfärdar det som ”i-landsproblem”, medan många andra håller med om att trafiksituationen i Göteborg är besvärlig.

– Jag får intrycket att Göteborg är en smått bilfientlig stad, säger Thomas Nilsson.

Han kör mycket bil i sin vardag, men menar att han gärna hade åkt kollektivt om det hade varit smidigare. Att åka buss till arbetsplatsen i Mölndal tar honom nästan en och en halv timme, medan bilresan går på 20 minuter.

Flera stora vägarbeten

Charlie Dib, enhetschef för vägunderhåll på Trafikverket, håller med om att det ibland kan vara knepigt att köra bil i centrala Göteborg.

ANNONS

– Det råder begränsningar i framkomligheten, det kan jag hålla med om. Vi har haft ett läge de senaste åren där vi har gjort omfattande underhållsarbeten, till exempel Älvsborgsbron. Direkt efter det började arbetet med Tingstadstunneln.

LÄS MER:Här är de största vägarbetena i sommar

Enligt Charlie Dib beror ökningen av stora stadsbyggnadsprojekt delvis på att investeringsläget har förändrats.

– Det är eftersatt historiskt, men nu investerar man mycket pengar i Göteborg och Västsverige. Det är Västlänken och andra regionala projekt. Självklart påverkar det trafiken.

Trafikverket försöker förlägga trafikstörande arbete på natten, mellan sju på kvällen och fem på morgonen. Ibland dyker det dock upp tillfälligheter som gör att vägar måste stängas av med kort varsel.

Planera körningen

Alla vägarbeten ska registreras på Trafiken.nu, enligt Charlie Dib. Där syns även de arbeten som sköts av kommunen. Större avstängningar ska också synas i GPS.

– Det gäller att planera sin körning och vara ute i god tid. Som trafikant måste man vara beredd på att det kommer vara en begränsad framkomlighet i Göteborg.

Att det är dåligt skyltat till alternativa körvägar håller Charlie Dibs inte med om.

– Jag delar inte den bilden, men självklart kan det ske missar. Det är tacksamt om man kontaktar oss om det är otydligt någonstans, så kan vi försöka rätta till det.

ANNONS

LÄS MER:Västlänksbråket fortsätter – medlarna misslyckades

LÄS MER:Här ska du ta det lugnt på vägarna i sommar

LÄS MER:Högre tryck i Göteborgstrafiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS