Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pär Johansson var en av arrangörerna bakom manifestationen som samlade runt 300 personer göteborgare.

Stöd för Etiopien-svenskar

Den fängslade svenske journalisten Johan Perssons föräldrar planerar att åka ner till rättegången i Etiopien. I går samlades nära 500 personer i två manifestationer.

I över tre månader har de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye suttit i etiopiskt fängelse. De greps när de tagit sig in i provinsen Ogaden för att granska bolaget Lundin Petroleum.

Den 17 oktober är det en första förberedande rättegång mot svenskarna som anklagas för terrorism. Då tänker Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina i Kode att vara på plats.

- Planerna är långt framskridna, säger Kjell Persson. Vi väntar på visum. Enligt ambassaden ska vi kunna träffa honom. Anhöriga får lämna mat till fångarna i fängelset.

Kjell och Kristina fick rapporter från ambassadpersonal som varit på fängelset på torsdagen.

- Under de usla förhållanden som råder är de fortfarande starka. Vad vi är rädda för är sjukdomar.

Gårdagens manifestation på Kungsportsplatsen där drygt 300 personer samlats värmde.

- Det är helt underbart, säger Kjell Persson. Vi är glada å Johans vägnar. Det är hans ungdomskompisar som dragit i gång detta. Johan vet att de håller på.

I Stockholm samlade en liknande manifestation cirka 150 personer.

På Kungsportsplatsen stod 32-årige Osman Abdurahim med en finsk flagga. Han kom till Finland som 16-åring från Ogaden-provinsen med obehagliga minnen.

- Det var dåligt, folk dog och det fanns inga mänskliga rättigheter. Vi kan inte acceptera förhållandena som råder där nu.

Det var många på Kungsportsplatsen i går som vittnade om fotografen Johan Perssons hängivenhet när det gäller att skildra orättvisor och förtryck.

Tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson berättade i sitt tal att Johan Persson och Martin Schibbye visste att de gav sig ut på ett farligt uppdrag. Men att det inte ska tolkas som att de var äventyrare.

De var ute efter att få ögonvittnesskildringar. Det är just sådana som får människor att förstå, menade Mattias Göransson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.