Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stängt för unga på julen

Samhället slår igen dörrarna för barn och unga under jul. I princip alla fritidsgårdar i Göteborg är stängda och hjälptelefonen hos Bris ligger nere.
- Vi är nog de enda som har öppet, säger Gunilla Carle på socialjouren i Göteborg.

Förra året rapporterade GP om att stadens fritidsgårdar var stängda under julen. Ett problem, menade ungdomspolisen i Ange-red Walter Holm, som hänvisade till att storhelger ofta leder till en ökning av sociala problem.

- Folk har permissioner från fängelserna och det blir våldsamt i många hem. Det är inte bra att ungdomar som har det dåligt inte har någonstans att gå, sade han.

I år är situationen likadan. Några fritidsgårdar i bland annat Kärra, Gamlestaden och Tynnered har öppet på annandagen. De andra helgdagarna har de kommunala ungdomsverksamheterna stängt över hela Göteborg.

Även Barnens Hjälptelefon hos Bris är obemannad på julafton, nyårsafton och nyårsdagen.

Eva Waltré, samordnare för Bris stödverksamhet, menar att trycket hos Bris minskar något under julen. Samtidigt, säger hon, finns ett ännu större behov av stöd hos vissa individer, på grund av de förväntningar som julen för med sig.

- Det ligger i hela samhället en föreställning om att julen ska vara någonting bra. Därför är det viktigt att ha en beredskap för att ta emot dem som behöver extra mycket stöd.

- Självklart skulle vi vilja ha öppet alla dagar. Men vi har mejlen öppen och de som skriver dit får svar inom en dag. Det är ändå fantastiskt med alla frivilliga som ändå kommer hit under julen och jobbar, säger Eva Waltré.

På socialjouren i Göteborg, där det alltid är öppet, tar man emot många krissamtal under julen, berättar socialsekreteraren Gunilla Carle.

- Vi får mycket samtal. Under julen brukar antalet familjerättsärenden öka ganska mycket. Det handlar om att barnen ska vara hos båda föräldrarna, men att de inte lämnas när de skall. Det ringer också ungdomar som är ledsna och besvikna och som inte vill vara kvar hemma.

Gunilla Carle berättar att socialjouren ofta tvingas åka ut på akuta ärenden och att det då blir tydligt att vissa barn far illa.

- Vi vet ju att alla barn inte har det så trevligt på jul, alla har inte gran och tomte. Ibland kommer man hem till människor där det är väldigt torftigt, där det inte finns någon mat och så vidare. Det är klart att man tänker på sådant mer under julen, säger hon.

- Ja, det tror jag. Jag tror att det är lugnare än vanligt. Men det vi tycker här är att psykiatrin skulle ha öppet mera, säger Gunilla Carle. Jag ser att psykiskt sjuka hamnar på gatan under julen, eftersom de inte kan bli inlagda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.