Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stänger in sig och kodar för en bättre värld

Under helgen pågår OpenHack på Lindholmen. Målet är att få fram lösningar på problem kopplade till FN:s hållbarhetsmål.

Inne i företaget Altens lokaler på Lindholmen knappras det på tangentborden. Uppdelade i ett flertal rum sitter programmerare och försöker lösa olika problem. Detta är andra gången som OpenHack anordnas i Göteborg och runt 100 människor deltar. Upplägget går ut på att deltagare får arbeta i grupp med olika case. Det handlar om att med kod lösa problem och i förlängningen bidra till ett mer hållbart samhälle. Ett case handlar om att hitta bättre tekniska lösningar för delningsekonomin, ett annat om att göra Göteborg mer attraktivt att flytta till.

– Alla får vara med, det är gratis att delta. Men vår huvudsakliga målgrupp är det vi kallar tech-volontärer, säger Nike Hille, vd för OpenHack.

Flera olika case

I ett rum högst upp i Altens lokaler, med utsikt över älven sitter Matilda Ekermann och Linnea Stigholt. De båda läser första året på Göteborgs Universitets utbildning software engineering and management. Tanken är att hitta en teknisk lösning för att folk utomlands snabbt ska kunna förstå hur en flytt till Göteborg skulle påverka deras privatekonomi.

– Vi försöker göra en lite mer personlig grej. Man kan skriva in hur gammal man är, vad man jobbar med och var man kommer ifrån. Sedan får man en jämförelse mellan hur man har det i sitt eget land och hur det skulle bli om man flyttar till Göteborg.

OpenHack pågår i 48 timmar. Arbetet ska redovisas på söndag morgon. För många av deltagarna kan det att bli en sen kväll.

– Allting som vi kommer fram till läggs upp så att koden delas med alla. Projektet tar inte slut i och med att själva hacket är över, säger Nike Hills.

Fakta: OpenHack

Startade 2015 och har sedan dess. Initiativet kommer urpsrunligen från organisationen Ingenjörer utan gränser.

Sedan starten har OpenHack anordnas sex gånger på olika platser runtom i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.