Ann-Sofie Hermansson.
Ann-Sofie Hermansson. Bild: Jonas Lindstedt

Stämningsansökan mot Hermansson (S) uppges inlämnad

S-toppen Ann-Sofie Hermansson stäms för förtal med hatbrottsmotiv. En stämningsansökan om enskilt åtal ska ha skickats in under måndagen.
– Mina klienter är inte formellt anklagade för något men hindras ändå från att delta i det offentliga samtalet, med de uppgifter som spridits av stadens valda företrädare som grund, säger det juridiska ombudet Silas Aliki i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det är efter att visningen av filmen Burka Songs 2.0 på Blå stället ställdes in i mars som konflikten har blossat upp. Stadens tjänstemän ansåg att det efterföljande samtalet med debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi var för ensidigt.

Därefter har kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson publicerat en rad inlägg där hon har uttryckt att de har kopplingar till extremism.

Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi ville att Ann-Sofie Hermansson skulle ta bort alla sina inlägg där de sammankopplas med extremism, och skriva en rättelse på sin blogg – annars skulle de försöka väcka enskilt åtal för förtal med hatbrottsmotiv.

LÄS MER:Ann-Sofie Hermansson (S) hotas av åtal – anklagas för förtal med hatbrottsmotiv

"Om du efter en veckas utgång valt att inte vidta rättelse, kommer vi att inkomma med ansökan om stämning till Göteborgs tingsrätt under eftermiddagen måndagen den 24 september. Jag rekommenderar därför att du så snart som möjligt, om du inte vill ta ner inläggen och publicera den offentliga ursäkten, kontaktar ett juridiskt ombud för egen del", står det i brevet till Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

"Ses i rätten"

Men S-toppen såg ingen anledning att backa.

– Jag står för allt jag har sagt och gjort i det här ärendet, att tro att det går att tysta mig och sen be om att få en ursäkt, det skulle aldrig hända. De har uppenbarligen pengar att driva det här så då får vi ses i rätten, säger Ann-Sofie Hermansson.

Enligt ett pressmeddelande menar Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi att Ann-Sofie Hermanssons uttalanden lett till att de hindrats från att utföra sitt arbete.

– Det faller på sin orimlighet, de har varit ute rätt mycket offentligt och jag har inte stoppat dem på något sätt. Men jag har sagt att Göteborg stad inte behöver agera plattform för den här sortens yttringar, vi ska inte ställa oss bakom de som inte står för demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tycker att stadens tjänstemän har fattat kloka beslut i det här, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER:Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

Under måndagen uppges, i ett pressmeddelande, att en stämningsansökan för förtal med hatbrottsmotiv ha skickats in till Göteborgs tingsrätt. Debattörerna har inte velat uttala sig tidigare, men på måndagen skickade de ett pressmeddelande via det juridiska ombudet Silas Aliki.

– Utöver att mina klienter naturligtvis upplever hela situationen som obehaglig uppfattar de den också som Kafkaartad, säger hon i pressmeddelandet.

ANNONS

"De är inte formellt anklagade"

Enligt pressmeddelandet har Ann-Sofie Hermansson kallat debattörerna för "extremister", "extrema röster" och pekat ut dem som personer som "inte skulle vara främmande för IS värdegrund i Raqqa" utan att det finns några formella anklagelser mot personerna.

– Mina klienter är inte formellt anklagade för något men hindras ändå från att delta i det offentliga samtalet, med de uppgifter som spridits av stadens valda företrädare som grund. Därför är det angeläget att pröva vad som får sägas om människor och inte, med tanke på vilka konsekvenser det här fått för mina klienters liv, säger Silas Aliki i pressmeddelandet.

LÄS MER:Burka songs-konflikten fortsätter

Hon är också kritisk till att Göteborgs stad har stoppat ytterligare två arrangemang där Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi har varit inbokade.

– Det är naturligtvis problematiskt i sig ur ett rättssäkerhetsperspektiv att offentliga företrädare sprider så här pass allvarliga anklagelser om enskilda medborgare som inte har någon möjlighet att bemöta dem, säger Silas Aliki i pressmeddelandet och fortsätter:

– Men att även den offentliga förvaltningen, med de spridda uppgifterna som grund, upprepade gånger agerat för att hindra dessa medborgare från att tala offentligt, ledde till att mina klienter till sist inte såg någon annan utväg än att få detta prövat rättsligt.

ANNONS

Men Ann-Sofie Hermansson nekar till att hon skulle kallat kvinnorna för extremister.

– Jag har inte kallat dem för extremister. Jag har sagt att de är kopplade till organisationer som har bjudit in och försvarat terrorister, jag tycker att det är skäl nog för att Göteborgs stad inte ska samarbeta med dem.

Det här är andra gången Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi anmäler Hermansson för förtal. Förra gången lades anmälan ned, varför de nu via ombudet ansöker om stämning genom enskilt åtal.

GP har sökt Silas Aliki.

LÄS MER:Hermansson (S): "Vi har tassat på tå för länge"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS