Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Städpråmen Renat plockar skräp

GÖTEBORG: Som en stor bär-räfsa kör städpråmen Renat i Vallgraven. Men fångsten är långt ifrån ljuvliga bär. Det är ölburkar, McDonaldsskräp och systempåsar som håvas ombord.
I sommar ska det hållas rent i kanalerna. Genom ett pinfärskt samarbetsavtal mellan kommunen och Innerstadens fastighetsägare och köpmän kan hamnens gamla städpråm, som i sann göteborgsk anda heter Renat, köra dagliga turer genom stans vattenpulsådror.
- Förra året fick vi mycket kritik för att det var skräpigt i kanalerna. Men tack vare att Innerstaden går in har vi nu råd att använda Renat betydligt mer än vi gjort tidigare år, säger Ingvar Brattefjäll, projektledare för kommunens satsning Trygg och vacker stad.

Fångar skräp med håv
Renat har också flyttats från Ringön till en ny tilläggningsplats vid Trädgårdsföreningen, som innebär att hon snabbare kan träda i tjänst. Befälet ombord förs av två unga sjöbefälselever från Chalmers, som fått det idealiska extrajobbet.
- All erfarenhet är bra innan man hamnar på de stora fartygen, konstaterar Mattias Isojärvi, som redan har koll på de grynnor och lerbankar som finns i Vallgraven.

Samtidigt som han manövrerar både pråmen och den breda fångstkammen står vikarierande Ulrika Wistrand med en håv och fångar skräpet som ligger längst in vid kanalens sidor. Brukar, plast, snusdosor och sjögräs läggs sedan i en geggig röra i båtens container.

Extra städsatsning
- Det konstigaste vi hittat? Det är nog en död grävling, säger Mattias Isojärvi .
Förutom skräp hittar de också cyklar, kundvagnar och skyltar som hävts i kanalen.
- Fast sådant kan vi bara plocka upp när det är lågvatten, säger Mattias och förevisar en båtshaksliknande stång som används för metalliska fångster.

Samtidigt som Renat rensar kanalerna görs också extra städsatsning i centrala Göteborg i sommar.
Förutom Park- och naturs ordinarie styrka som städar Avenyn med omnejd tidigt på morgnarna, sommarjobbar åtta ungdomar med skräpplockning i centrala staden hela dagarna.
- De städar både gator och parker. Men tyvärr har de mötts av märkliga frågor. Folk undrar om det är någon slags straffarbete de har fått. Och det är ju inte så roligt när man jobbar och gör en fin samhällsinsats, konstaterar Ingvar Brattefjäll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.