Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spritbussarna ska bort från Gamlestan

Först stannade spritbussarna i Bellevue. Nu är det slakthusområdet på andra sidan Gamlestaden som gäller. Får fastighetsägarna sin vilja igenom störs spritbussarna bort från stadsdelen.

- Vi behöver störa ut verksamheten. Det sämsta man kan göra är att bara låta detta vara och rulla på. Att störa verksamheten gör det lite besvärligare för den som vill bedriva ljusskygg verksamhet, säger Helena Holmberg, processledare för Föreningen fastighetsägare i Gamlestaden som under lång tid arbetat för att förbättra stadsdelens rykte.

Helena Holmberg var med redan i mitten av 2000-talet då spritbussarna började samlades vid Bellevue marknad. 2007 skrev hon en rapport i ämnet och var i kontakt med fastighetsägare och polisen.

Men det var först när GP kunde kartlägga verksamheten i mer detalj som spritbussarna tvingades bort. Busstrafik är i dag helt förbjuden där spritbussarna tidigare samlades och lastades av.

Därefter har bussarna, som GP kunnat berätta i måndagens tidning, flyttat verksamheten till slakthusområdet i andra änden av Gamlestaden.

- Då säger folk att de bara flyttar på sig, och ja visst. De flyttar på sig och så får de flytta på sig igen och igen och igen. Ofta minskar omfattningen av verksamheten varje gång den tvingas flytta, säger Helena Holmberg.

Hon tror att det är kombinationen av Gamlestadens geografiska läge och att området fortfarande har en del undanskymda, obebyggda platser som gör stadsdelen attraktiv för spritbussarnas organisatörer. Där kan de driva sin verksamhet utan störningsmoment.

- På sikt kommer den typen av ytor att försvinna i och med att Gamlestaden expanderar och fler områden bebyggs, säger Helena Holmberg.

Varför är det här ett problem?

- Det är självklart ett problem när unga kan få tillgång till alkohol i stora mängder. Samtidigt kan man förmoda att de som driver den här trafiken inte är den typen av personer som är noggrann med att betala moms och skatt, är en god arbetsgivare med kollektivavtal och liknande. Olika typer av ljusskygg verksamhet har ofta förgreningar till annan ljusskygg verksamhet. Jag tror att vi får ett bättre samhälle att leva i allihop om vi tydligt markerar att det inte är acceptabelt att driva den här typen av verksamhet.

Kommunala Higab äger flera av fastigheterna i slakthusområdet. En annan fastighetsägare i området är Fastighetsbolaget Klövern vars enhetschef Göran Joneskär inte är glad över spritbussverksamheten.

Han satt under måndagen i möte med Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden och ingår i en grupp som arbetar för att utveckla delar av slakthusområdet.

- I grunden är detta inget bra. Vi försöker arbeta med det här området för att det ska ge positiva vibrationer och positiva tankar inte sammankoppla det till den här typen av verksamhet, säger Göran Joneskär.

Han ska nu kontakta den fastighetsägare som befinner sig närmast verksamheten för att se vad som går att göra för att störa ut den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.