Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Springmask plågar förskola

Spingmaskar ställer sedan ett år till obehag och problem för lärare och barn på två förskoleavdelningar i Västra Frölunda. Nu vill miljöförvaltningen att avdelningarna storsaneras.

- Springmasken är besvärlig, för den omfattas inte av smittskyddslagen, samtidigt som den är extremt smittsam, säger Marianne Bengtsson, som är hygiensjuksköterska inom förskolan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Springmasken är väldigt obehaglig för dem som drabbas.

- Men ofarlig, tillägger Marianne Bengtsson.

Hon var med på miljöförvaltningens inspektion på förskolan på Barytongatan i början av april. Där har barn och personal varit drabbade under ett år av den klåda som springmasken orsakar vid analöppningen.

- Det bästa man kan göra för att bli av med de vita små maskarna är att vara extremt noga med hygienen, säger Marianne Bengtsson.

Miljöförvaltningen vill därför att förskoleavdelningarna på Barytongatan får en ordentlig storstädning. Man skall ta bort så mycket textilier som går, ha noggranna städrutiner och tvätta ofta, står det i den underrättelse som miljöförvaltningen sänt till SDN i Askim-Frölunda-Högsbo.

- Vilrummet, där som mest 13 barn vilar, var trångt – det är inte så mycket man kan göra något åt. Men personalen hade inga bra utrymmen att förvara madrasserna på, säger miljöinspektör Jennie Malm.

Nu har hon skrivit ett brev till SDN där hon rekommenderar att förskoleavdelningarna storstädas; bättre den här gången än i höstas. Att man har så lite textilier som möjligt i förskolan och noggranna städrutiner intill dess att springmasken är borta från avdelningarna.

Jennie Malm vill också att madrasserna förvaras bättre än nu, åtminstone så länge springmask finns kvar bland barn och personal.

- De senaste två åren har jag fått återkommande samtal om fall av springmask på förskolor, men någon epidemi är det inte fråga om, säger Marianne Bengtsson.

Masken är svår att bli av med, men det finns receptfria tabletter.

- Vi vet lite för lite om springmasken. Det beror antagligen på att den är obehaglig, men ofarlig och därför inte omfattas av smittskyddslagen, säger Marianne Bengtsson.

SDN i Askim-Frölunda-Högsbo har ännu en vecka på sig att reagera på miljöförvaltningens rapport. Därefter måste storstädningen av avdelningarna komma igång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.