Klart för start. Hampus Guldager, två år, tar täten och efter följer mamma Kristin och farbror tillika tomten Mattias Håkansson.
Klart för start. Hampus Guldager, två år, tar täten och efter följer mamma Kristin och farbror tillika tomten Mattias Håkansson.

Sprider glädje på barnsjukhuset

ANNONS
|

Medan barnen på Drottnings Silvias barnsjukhus mornade sig förberedde Mattias Håkansson med familj årets räd med utdelning av både klappar och godispåsar.

Så har familjen gjort de flesta av Mattias 35 jular. Från början var han patient på sjukhuset och nu har han etablerats sig som sjukhusets ende verklige tomte.

- Det finns barn som är övertygade om att den riktiga tomten inte kan prata, för de har blivit uppvaktade av Mattias på julafton, säger mamma Ann-Margret Ekblad.

Mist tal- och rörelseförmåga

ANNONS

Hon berättar att Mattias Håkansson var epileptiker och att han genom en medicinskada miste både tal-, och rörelseförmåga.

Pappan Claes-Håkan Håkansson beskriver hur de, när Mattias var ett år tillbringade sin första jul på Mölndals sjukhus, och att Mattias tre år äldre storebror Fredrik då tillbringade julafton i personalrummet där han åt upp alla clementinerna. Något annat fanns inte att tillgå.

Sedan dess har det blivit en självklarhet för familjen att tillbringa julaftnar på sjukhus. Det har förekommit att Mattias Håkansson kombinerat att vara patient och tomte. Då har han fått dispens för tomteuppdraget av läkarna.

"Vi har hundra familjer"

- Finns det något annat sätt att fira julafton på. Många pratar om sin familj, men vi har ju hundra familjer, skrattar storebror Fredrik Guldager, och avslöjar att med normal arbetsordning så är man hemma lagom till Kalle Anka på teve.

För att få ihop pengar till all julmat, alla julklappar och godispåsar har familjen startat Mattias Håkanssons stiftelse, dit små och stora donatorer är välkomna med bidrag.

ANNONS

Maten levererades redan den 23:e.

Glada och sorgsna minnen

- Men godiset har vi väntat med, annars skulle de ta slut innan julafton, säger Ann-Margret Ekblad med ett leende, och fortsätter lite allvarligare:

- För julfirandet finns inga starka föräldraföreningar, men vi gör ingen åtskillnad. Alla barn på sjukhuset ska ha klappar, och det gäller även syskon.

Mitt i arbetet med att plocka fram godis och julklappar från de stora varuvagnarna i sjukhuskorridoren summerar hon familjens alla julaftnar på sjukhus:

- Man får se många glada barn, och det har blivit många goa kramar. Vi har åtskilliga glada, men också sorgsna minnen med oss.

ANNONS