Språkfrågan: Läser du denna tidningen?

ANNONS
|

När jag skriver denna tidningen, markeras den frasen med en grön understrykning av ordbehandlingsprogrammet. Understrykningen markerar att något är grammatiskt avvikande. Om jag däremot skriver den här tidningen, blir det ingen reaktion från datorn.

Datorns ordbehandlingsprogram rödmarkerar ord som inte finns med i datorns ordlista. Det är en utmärkt funktion som får oss att upptäcka felstavningar. Datorns ordförråd är dock inte identiskt med mitt. Ordet rödmarkerar blev faktiskt rödmarkerat, trots att jag stavat rätt. Men på det hela taget är detta med rödmarkering en bra sak.

Det är inte enbart stavningsnoviser som får rödmarkeringar. Vi gör alla diverse slagfel; hjärnans signaler till fingrarna kommer ibland i fel ordning. Jag har många gånger skrivit coh i stället för och. I sådana fall är vi tacksamma för stavningshjälpen. Nu var min dator ännu mer behjälplig. Den rättade min felstavning till och. Jag fick gå tillbaks och tvinga fram den tokiga stavningen. Rättningsfunktionen är bra, såvida man inte tänker sig att skriva en artikel om felstavningar.

ANNONS

Grönmarkeringen säger att det är något skumt med grammatiken. Om jag skriver mitt huset, får jag en grönmarkering. Datorn vet att det heter mitt hus. Också i detta fall kan vi vara tacksamma för hjälpen. Det är självklart vad som är rätt och fel.

Det är annorlunda med exempel som denna tidningen, detta huset och dessa böckerna. Om man är uppvuxen i södra Sverige, hör sådana här fraser till det språk man tillägnade sig. Är man däremot uppvuxen i Svealand eller Norrland, låter detta knepigt; då ska det heta den här tidningen och så vidare.

Ska vi rätta oss efter majoritetens mönster och ändra denna tidningen till den här tidningen? Jag har gjort sådana ändringar i mina texter. I mitt talspråk är däremot former som denna bilen och detta huset bergfast etablerade tillsammans med varianter som denna här bilen och detta här huset. De senare varianterna visar sig sällan i skrift.

I talspråket hörs det naturligtvis att man kommer från Västsverige. Frågan är om det får synas i skrift. Egentligen vore det väl ganska trevligt att se denna detaljen i tidningen ibland.

ANNONS