Kurt Bünz har försökt böja ner spikarna hela dagen för att minimera faran.
Kurt Bünz har försökt böja ner spikarna hela dagen för att minimera faran.

Spikar under ytan dödsfälla för barnen

ANNONS
|

Det är vid Sillviksbadet i Torslanda som man har börjat bygga en rullstolsramp för att underlätta för badgäster med funktionsnedsättning. Men rampen är inte färdigställd än och när Kurt Bünz kom dit med sitt barnbarn på onsdagen, en av sommarens varmaste dagar, så gjorde han en obehaglig upptäckt.

Under ytan sticker det upp spikar som är flera centimeter långa. På badplatsen finns det hundratals människor och många av dem är barn.

– Man gjuter betongfundament ned till botten för den här rampen. 30 centimeter nedanför vattenytan, ur betongfundamenten, sticker sju centimeter långa spikar rätt ut. Det innebär att om ett barn simmar till rampen för att dra sig upp för den så skär det upp hela magen, säger Kurt Bünz.

ANNONS

Bröt av en spik med sten

Han har gjort sitt bästa för att minimera faran.

– Nu har jag försökt att med stenar slå ner de här spikarna in mot fundamentet. Jag har lyckats bryta av en som jag håller i handen här. Men jag vet inte om det finns fler spikar längre ner, där det blir djupare. Detta är en veritabel dödsfälla.

Kurt Bünz har även suttit i telefon med Torslanda stadsdelsnämnd för att få tag på någon som kan göra något åt spikarna. Men han säger själv att han fick sitta länge i telefonkö, och när han väl kom fram så visste inte den som svarade om den säkerhetsansvariga var på semester eller på jobbet. Efter ett tag så kopplades samtalet ner.

"Vi anmäler det i så fall"

GP.se ringer stadsdelsförvaltningskontoret i Västra Hisingen. Där hänvisar man till Park och naturförvaltningen och efter ett tag blir vi kopplade till kundtjänst.

– Detta har vi inte hört något om. Men vi anmäler det i så fall. Jag ska säga till entreprenören, säger telefonisten.

Kundtjänstmedarbetaren vet inte när spikarna kan tänkas åtgärdas.

– Nej, några sådana kristallkulor har vi inte här, men jag skriver att det är akut.

ANNONS

Borde vara avspärrat

Lauri Perälä är ingenjör på Park- och naturförvaltningen och har varit inblandad i projektet.

Han blir förvånad när han på onsdagseftermiddagen får höra att platsen inte varit avspärrad, eftersom arbetet inte är slutfört.

– Det ska inte vara några barn där eftersom det inte är avslutat. Det ska vara avspärrat. Jag får kolla det, säger Lauri Perälä.

På torsdagsmorgonen når GP.se Lauri Perälä igen. Han har då pratat med både entreprenören och byggledaren.

– De skulle åtgärda det omedelbart. Jag vet inte om det kommer spärras av eller om man gör något med själva spikarna, men det ordnas så fort som möjligt, säger Lauri Perälä.

Vid 13:35 på torsdagseftermiddagen meddelade en läsare att det var fullt av lekande barn på rampen. Men spikarna ska enligt Lauri Perälä vara borta.

– Jag fick information från entreprenören att spikarna nu dragits bort, säger Lauri Perälä.

Han säger också att området ska vara avspärrat på landsidan, men hur dessa avspärrningar sett ut vet han inte.

ANNONS