Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spendrups finansierade krogbrödernas bolag med ett miljonlån.

Spendrups förlorade miljoner

Spendrups finansierade krogbrödernas bolag med ett miljonlån. När pengarna inte betalades tillbaka försökte bryggeriet göra affärer med ett nytt bolag. Det visade sig vara det bolag som nu misstänkts ha agerat bulvan för bröderna.

– Det här är exceptionellt. Jag har ändå jobbat med det här i tio år snart och det är första gången jag har stött på just det här med att man försöker lura tillståndsenheten med förfalskning av handlingar och sådana saker, säger Jakob Eriksson, bolagsjurist på Spendrups.

Samtliga inblandade nekar till anklagelserna.

Läs mer: Misstänkt kroghärva nystas upp i Göteborg

Läs också: Spelet bakom de misstänkta bolagen

2012 tecknades ett så kallat dryckesavtal mellan Spendrups och ett av brödernas bolag, där bryggeriet betalade ut ett bonusförskott på drygt 1,6 miljoner kronor. Efter två år bröts dock avtalet efter att brödernas bolag inte hade inhandlat en tillräcklig mängd öl. Bryggeriet krävde då brödernas bolag på ett skadestånd på drygt 1,7 miljoner kronor samt att de skulle betala tillbaka det resterande värdet av bonusförskottet, en summa på nästan 1,3 miljoner kronor.

I samma veva som bonusförskottet betalades ut till brödernas bolag hade bröderna dessutom pantsatt nyttjanderätten till hyreskontraktet för restauranglokalen som säkerhet till Spendrups. När nu brödernas bolag inte hade uppfyllt villkoren för bonusförskottet ville Spendrups överta nyttjanderätten till restauranglokalen. Men bröderna motsatte sig.

Ett halvår senare, hösten 2014 hade Spendrups varken fått sina pengar eller tillgång till lokalen. Enligt Spendrups presenterade då bröderna ett annat, separat bolag som skulle kunna bli ny hyresgäst. Så blev det också. Efter samtal mellan parterna och ett godkännande från hyresvärden erbjöds det nya bolaget ett dryckesavtal och nyttjanderätten till restauranglokalen.

Men som GP berättat tidigare misstänks det nya bolaget för att i själva verket ha agerat som bulvan för bröderna.

– Vi hade ingen egen relation till det här bolaget, men de hade bevisligen serveringstillstånd för en tidigare restaurang och har de serveringstillstånd så har de genomgått en granskning och blivit godkända. Så vi tog det som sannolikt att de skulle få serveringstillstånd. Sedan går ju vi inte in och granskar vilka personer det är och vilka relationer de har till andra, det gör de som ger serveringstillstånden, säger Jakob Eriksson.

Läs även: Bryggerier stora långivare till krogar

I efterhand har det uppdagats att depositionen för lokalen ska ha betalats in från ett av brödernas bolag. Men att Spendrups skulle ha vetat om något bulvanförhållande mellan det nya bolaget och bröderna nekar Jakob Eriksson till.

– Det var en ny aktör för oss som presenterades som att det inte fanns några kopplingar och att de hade överlåtit verksamheten. Det fanns inga fakta på bordet då som sade någonting annat, det har ju kommit fram nu. Jag tycker absolut att Spendrups har agerat så som man kan agera, vi hade inte kunnat göra någonting mer, säger han.

Efter att avtalet bröts har ett avhysningsmål mellan Spendrups och det nya bolaget tagits upp i tingsrätten, där det nya bolaget dömts att flytta från lokalen. Bolaget har överklagat. Spendrups har dessutom tagit två av bröderna och två av deras bolag till tingsrätten och krävt dem på drygt tre miljoner kronor. Även detta mål vann Spendrups och även detta har överklagats, då bröderna anser att restaurangen fullgjort sina förpliktelser enligt avtalet.

Har ni fått några pengar än?

– Nej, nej, nej ingenting är inbetalt än, säger Jakob Eriksson.

Fakta: Detta har hänt

GP har tidigare berättat om att tre kända Göteborgskrogar blivit av med sina serveringstillstånd och att en har nekats serveringstillstånd efter anklagelser om bulvanskap. Ägarna misstänkts ha bedrivit verksamheten åt restaurangernas förra ägare, i huvudsak tre bröder, som samtliga blivit av med serveringstillstånden tidigare.

Både bröderna och de nya ägarna nekar till anklagelserna. De nya ägarna har överklagat beslutet om de återkallade serveringstillstånden och saken kommer att prövas i förvaltningsrätten senare i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.