Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Specialstab upprättas för nazistdemonstrationen

Under lördagens nazistdemonstration kommer Göteborgs stad, polisen och flera andra myndigheter att skapa en speciell kommunikationsledningsstab. Syftet är att snabbare kunna sprida information.

På fredagen kommer polisen, kommunen, regionen, sjukvården, länsstyrelsen, Västtrafik, räddningstjänst och ambulanssjukvården att sätta företrädare i en speciell stab för att snabbt kunna sprida information. 

Greppet är lånat från hur myndigheterna brukar agera under stora evenemang, som till exempel EM i ridsport och Göteborgsvarvet, men har aldrig tidigare prövats i den här typen av situationer, enligt Kenneth Lexell, planeringsledare på avdelningen för samhällsskydd och beredskap inom Göteborgs kommun.

– Det är ett sätt att bli effektivare och få ut information snabbare till berörda parter så att de i sin tur kan agera snabbare. Jag vill poängtera att detta är inte en krissamordning, bara vanlig hederlig samverkan, säger han.

Göteborg stad bemannar också extra inom de olika förvaltningarna. Bland annat arbetar tre personer på samhällsskydd och beredskap under lördagen. Dessutom håller kommunens kontaktcenter öppet från klockan 11 till 18.

– Vi vet inte vad som kommer hända, det vet ingen, men vi vill vara beredda på att kunna hantera en eventuell händelse. Vårt ansvar är att hantera olika konsekvenser, säger Kenneth Lexell.

På lördag kommer även kommunen att flagga med FN-flaggan på Gustaf Adolfs torg. Det har kommunfullmäktiges presidium beslutat på grund av att "situationen bedöms vara så extraordinär".

– FN-flaggan och FN-stadgan representerar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla oberoende av bakgrund, kön, språk eller religion. Den står för allt NMR inte står för, säger Lena Malm (S), ordförande i kommunfullmäktiges presidium i ett pressmeddelande.

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset har höjd beredskap. I ett meddelande som skickats ut till anställda inom Sahlgrenska sjukhuset framgår det att personer kan skadas och att sjukhuset förberett sig på att ta emot skadade genom att gå upp i stabsläge.

– Akutmottagningarna har antingen gjort resursförstärkning eller har medarbetare i beredskap som kan komma in och arbeta om det skulle behövas. Transfusionsmedicin har som en extra åtgärd fyllt på sina lager. Om det blir många skadade kommer dessa att fördelas mellan akutmottagningarna, enligt en särskild fördelningsplan, har Catharina Jacobson, strateg för Sahlgrenska universitetssjukhus krisberedskap, sagt under veckan i ett uttalande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.