Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborgs sparkade vd Anders Hedenstedt får skarp kritik i en konsultrapport.

Sparkad vd får skarp kritik

Han var oduglig och olämplig. Kritiken mot sparkade Göteborgs Energis förre vd var skarp när kommunstyrelsen fick en konsultrapport i dag.

Det handlar om 270 000 elmätare som skulle bytas ut för att möta nya lagkrav. Projektet har pågått sedan 2007 och en av konsulterna, Karin Törnqvist, bilden här intill, blev riksbekant sedan hon slagit larm om en rad brister.

Rapporten "Genomlysning av projekt Mätning 2009" presenterades för kommunstyrelsen på onsdagen. Den visar att alla nya mätare var uppe i tid och att budgeten på 700 miljoner hållits.

Men det finns också kritik. Dels att ett väldigt avancerat system sattes igång på kort tid, dels att det varit alltför många konsulter inblandade.

Från politiskt håll är kritiken mot förre vd:n Anders Hedenstedt hård.

- Han var också styrgruppens ordförande och gjorde inte den insatsen i projektet som behövdes, säger Kia Andreasson (MP), ordförande i Göteborg Energis styrelse. Arbetet blev inte ordentligt dokumenterat, inga kontroller gjordes och kritik bemöttes inte.

Styrelsens vice ordförande, moderaten Martin Wannholt säger om mätarsystemet Göteborg Energi valt:

- De valde att köpa en Rolls Royce när övriga på marknaden valt Volvo. Om det är rätt får framtiden utvisa. Den förre vd:n har visat sig olämplig och oduglig. Han skulle aldrig få jobb som projektledare i Göteborgs kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) är inte lika kategorisk i sin kritik mot Anders Hedenstedt.

- Jag skulle själv inte ha valt samma ord, men tycker, enligt den beskrivning vi fått, att han agerat olämpligt. Han har inte fört relevant information vidare till projekt- och koncernledning och därmed har inte heller den gamla styrelsen varit rätt informerad.

- För att sammanfatta, fortsätter Anneli Hulthén, så är det ett stort och svulstigt projekt och Martin Wannholts beskrivning med bilköpen är träffande.

Visselblåsaren Karin Törnqvist och affärsområdeschefen Anette Winter får upprättelse i rapporten.

- Anette Winter lyssnade på Törnqvist, säger Kia Andreasson (MP). Men det blev lite olyckligt för henne. Det borde förts en dialog men vd:n ville inte det.

Anette Winter frågade ut Karin Törnqvist vilka journalister hon pratat med när den senare hade en dold mikrofon från Uppdrag granskning.

Winter blev anmäld till Justitiekanslern och slutade sin chefstjänst på egen begäran. Hon friades senare av JK.

Konsultbolaget Preeras granskning av projektet visar enligt Göteborg Energi att "vårt system följer de lagkrav som finns i dag". Men det framkommer också att det finns brister när det gäller styrning av stora projekt.

- Störst lärdom för oss är dock att säkerställa att konsulter inte kan arbeta för oss och för våra leverantörer samtidigt. Detta har visat sig skapa intressekonflikter vilket varit olyckligt för detta projekt och för bolaget, säger Lotta Brändström, vd för Göteborg Energi i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.