Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spårvagnsföraren Åsa i hjälteinsats - hittade livlös man i snödriva

Det kunde ha slutat riktigt illa för den man som hittades i en snödriva vid en hållplats i Långedrag. Tack vare en observant spårvagnschaufför kunde mannens liv räddas. – Jag hoppas att det är något alla skulle göra, säger Åsa Samuelsson som hittade mannen.

Natten till torsdagen upptäckte en spårvagnsförare en man som låg i en snödriva vid en hållplats på Saltholmsgatan i Långedrag. Föraren kände igen mannen som tidigare under kvällen åkt med spårvagnen.

SOS larmades klockan 01:45. En kvart, tjugo minuter senare var polisen på plats.

- Han var kraftigt nerkyld, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Mannen som är i 20-årsåldern, var okontaktbar, hade dålig puls och endast 32 grader i kroppstemperatur.

- Det har varit mycket kallt i natt och mannen kan ha legat i snödrivan i några timmar. Han hade inte levt om han legat kvar en liten stund till, säger polisens biträdande vakthavande befäl Anna Erlandsson.

Åsa Samuelsson är spårvagnschauffören som hittade den nerkylda mannen.

– Jag såg något vid vägstaketet vid hållplatsen. Det såg först mer ut som en hög med kläder än en människa men jag fick en känsla av att det kanske var någon som låg där, säger hon.

Hon ringde upp ledningscentralen och bad dem att ringa polisen. Ledningscentralen bad henne gå ut och kolla om mannen levde.

– Jag pratade med en kollega medan jag gick ut. Man är inte helt kaxig när man mitt i natten ska gå och kolla till någon som kanske är drogpåverkad. När jag kom fram såg jag att han andades, säger Åsa Samuelsson.

På morgonen ringde polisen och berättade att mannen skulle överleva.

– Det kändes jättebra att höra det. Jag hoppas att alla som ser någon ligga i snön gör det jag gjorde. Det är så kallt nu att det går fort om någon skulle ligga ute. Det är ett hjältedåd men samtidigt ändå inte. Jag hoppas att det är självklart att folk gör likadant i en sådan situation.

Enligt polisen lever mannen tack vare att Åsa Samuelsson var så vaken och observant.

Varför mannen lagt sig i snödrivan är oklart men han var påverkad när hittades och ska också ha haft något slags narkotika på sig.

- Ingen aning om vilka medikament han stoppat i sig men han var utslagen och kunde inte ta reda på sig själv, säger Christer Fuxborg.

Enligt polisen, som har pratat med sjukhuset, kommer mannen att överleva.

Enligt vädertjänsten Foreca har natten varit den kallaste på hela vintern i Göteborg – från -14 grader till -18 grader på sina håll.

På torsdagsmorgonen bedömdes mannen vara utom livsfara.

– Mannens tillstånd är stabilt, säger Lena Mattsson på Sahlgrenskas pressjour till GP.

Läs också: Matilda, 23, hoppade i vattnet - räddade mans liv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.