Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Spårvagnen släppte inte av passagerare vid hållplatsen Wieselgrensplatsen. När Natalie ifrågasatte förarens beslut möttes hon av könsord och ett långt finger. Bild: Natalie Reed

Spårvagnsförare anmäld – räckte finger åt Natalie

Natalie Reed och två kvinnor med barnvagn ville av vid Wieselgrensplatsen – men dörrarna öppnades inte. Istället släpptes de av vid nästa hållplats, och när Natalie påpekade det för föraren så ilsknade han till.
– Då skriker han “fitta” i högtalarsystemet och visar fingret, säger Natalie.
Enligt Göteborgs spårvägar dementerar föraren att han ska ha skrikit något könsord, men ber om ursäkt för att han pekat finger.

Det var under lunchtid på tisdagen som Natalie befann sig på spårvagnslinje 10, skyndandes hemåt för att hinna med en digital föreläsning som skulle börja vid 13.

– Det var en av de nyare spårvagnarna, där det bara finns en vagn. Jag stod vid dörrarna som är näst längst bak och skulle av vid Wieselgrensplatsen.

Spårvagnen stannade och släppte av resenärer vid hållplatsen innan, men vid Wieselgrensplatsen fick ingen gå av eller på.

– Folk står och trycker på stopp-knappen men han börjar åka istället.

Med frågvisa resenärer fortsatte vagnen förbi hållplatsen, vilket fick Natalie att reagera.

– Jag gick fram och fick säga till. Det stod två mammor med en barnvagn som också ville av. Men då skriker han att vi får trycka på stopp-knappen.

Natalie Reed studerar till förskolelärare, och var på väg hem efter jobb: ”Jag hade redan bråttom för att hinna hem till ett möte. Vi har obligatorisk närvaro på de och jag vill inte få komplettering på grund av sådana här saker.” Bild: Privat
Natalie Reed studerar till förskolelärare, och var på väg hem efter jobb: ”Jag hade redan bråttom för att hinna hem till ett möte. Vi har obligatorisk närvaro på de och jag vill inte få komplettering på grund av sådana här saker.” Bild: Privat

Vid Rambergsvallen öppnades dörrarna och Natalie kunde gå av.

– Jag går fram till rutan och pekar på huvudet. Men då börjar han skrika i högtalarsystemet, kallar mig för fitta och räcker fingret.

Natalie, som stod redo med mobiltelefonen, fångade aktionen på bild.

– Jag har hört om andra som fått liknande behandlingar, men då har man tyckt att det låter helt ofattbart.

Efteråt ringde hon till Västtrafiks kundtjänst, som beklagade sig över Natalies upplevelse. Hon fick även skicka in ett skriftligt klagomål.

– Jag har betalat för busskort i hela mitt liv och vill inte bli kallad fitta genom högtalaren för det.

Föraren har polisanmälts

Spårvagnsförarna i Göteborgs linjetrafik är anställda hos Göteborgs spårvägar. De klagomål och synpunkter som Västtrafik får in gällande förare vidarebefordras också till företaget.

Under torsdagen har Göteborgs spårvägar fått in ett kundärende om händelsen och nu väntar en utredningsprocess.

– Förarens närmaste chef kontaktas nu för att ta in föraren på ett samtal där man ska reda ut vad som har hänt, säger Anette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

– Vi är alltid noggranna med att stämma av och det är alltid viktigt att höra båda parternas version.

Har du sett bilderna?

– Nej, de har inte kommit med i ärendet.

Efter att ha pratat med polisen har Natalie också polisanmält händelsen, men tillägger att hon inte vill att det ska väckas åtal, utan att det handlar om en markering.

– Jag vill inte att han ska förlora sitt jobb, men i ett serviceyrke behöver man kanske tolerera lite mer och inte bli så provocerad. Folk stod och skrattade för att han vägrade lyssna, säger Natalie.

Kommunikationschef Anette Johansson berättar att kundbemötande ingår i förarnas utbildning, men att hon i nuläget inte kan säga mer om eventuella påföljder.

– Vi kan först kommentera mer efter att ha hört båda parternas version.

Händelseförloppet som Natalie beskrivit. Har du varit med om något liknande?

– Det är inte så vanligt med den beskrivningen som kunden gett. Men vi får den här typen av synpunkter några gånger per år.

Ord mot ord

Under torsdagseftermiddagen har Göteborgs spårvägar tagit del av chaufförens historia, som ter sig annorlunda än den som Natalie berättade.

Anette Johansson har delat förarens vittnesmål med GP i ett mejl, där det bland annat framkommer att Natalie ska ha varit den som räckte finger först.

Spårvagnsförarens berättelse

”När föraren kom till Wieselgrensplatsen mot Rambergsvallen, så var perrongen tom och ingen hade tryckt för att gå av. Under viadukten efter Wieselgrensplatsen började en kvinna(Natalie, reds. anm.) skrika att han skulle ha stannat, då en annan resenär med barnvagn skulle gå av.

Samtidigt som vagnen stannar på Rambergsvallen, så kommer kvinnan fram och skriker ”jävla skitstövel - du skulle ha stannat”. Hon håller på att forcera Covid-19-avspärrningen och då informerar föraren: ”längre än så här får du inte gå”.

Resenären går då av och i höjd med förarplatsen skriker kvinnan fler svordomar och pekar finger åt föraren.

Föraren berättar att han pekar finger tillbaka. Han ber om ursäkt för detta.”

Enligt företagets system har vagnens stoppsignal heller inte aktiverats innan Wieselgrensplatsen. Väl vid hållplatsen visar systemet att föraren ska ha stannat och hållit dörrarna öppna i 27 sekunder.

Två historier som skiljer sig, och som kan ha nått ett dödläge. Utöver eventuella vittnen blir det svårt att klura ut vem som gjort vad.

Övervakningssystemet som finns uppsatt i spårvagnarna kan bara användas av polis, och raderas efter 24 timmar.

– Det har gått för lång tid för att titta på det. Då blir det såhär – ord mot ord, säger Anette Johansson.

”Helt ologiskt”

Natalie är däremot överraskad när hon får höra förarens berättelse, som även förnekar att han ska ha ropat ut ett könsord genom högtalarsystemet.

Föraren påstår att det enda som hörts via högtalaren var ett förtydligande utrop med uppmaningen att man ska trycka på stoppknappen om man ska gå av vid nästa hållplats.

– Det låter för mig som att han är rädd för att förlora sitt jobb och därför hittar en massa som inte stämmer överens med det som faktiskt hände.

– Hade jag velat göra något stort av detta så hade jag anmält till åtal. Jag är inte ute efter att någon ska förlora sitt jobb på grund av dålig dag.

Vad säger du om det som föraren hävdar att du gjorde?

– Han kan väl säga vad han vill. Skrika fick jag göra för att det var en barriär och plexiglas mellan mig och föraren, och det gjorde jag när han nästan var framme vid Rambergsvallen. De andra sakerna kan jag bara skratta åt.

Hur reagerar du på att spårvagnen ska ha stått med dörrarna öppna i 27 sekunder på din hållplats?

– De var inte öppna, det är helt ologiskt. Varför skulle jag och de andra två kvinnorna fortsatta i en hållplats? Speciellt jag som hade bråttom hem och fick istället gå fem minuter längre.

Göteborgs spårvägar meddelar att man utvärderar påföljderna av händelsen enligt ett internt regelverk, och att man i nuläget endast hunnit ha ett samtal med föraren.

Ärendet ska följas upp vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.