Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spårarbete vid Stigberget – stora störningar i spårvagnstrafiken

Är det svårt att ta sig fram vid Stigberget eller tar din spårvagn en konstig omväg på väg från Majorna? Det beror på ett pågående spårarbete. Här hittar du spårvagnarnas nya (om)vägar och hur du kör bil i området.

Det pågår just nu spårarbeten vid Stigberget, något som får stor påverkan på trafiken i området.

– Det är ett underhållsarbete av spåren, de behöver bytas ut däromkring. Samtidigt passar man på att utföra ett underhållsarbete av hållplatserna vid Stigbergstorget, säger Henrik Kjellberg vid Västtrafiks presstjänst.

Under arbetet ska man byta ut slitna spår och växlar vid korsningen Stigbergsliden och Bangatan.

Enligt Västtrafik innebär detta stora trafikstörningar under tre veckors tid.

– Den här sträckan är högt belastad, det är många som reser där och det är tre olika linjer. Det är klart att det får en påverkan för alla som reser i det området, säger Henrik Kjellberg och fortsätter:

– Det är svårt att ersätta spårvagnstrafiken fullt ut med bussar eftersom spårvagnarna har så mycket högre kapacitet. Men vi sätter in en hel del bussar och fortsätter följa det och sätter in så mycket det går.

LÄS MER: Här tar göteborgarna första turen med nya spårvagnen M33

LÄS MER: Klotter på nya spårvagnen efter en dag

Så åker du spårvagn eller buss

Spårarbetena påverkar spårvagnstrafiken fram till klockan fyra på morgonen måndag 2 november. Framför allt påverkar det linje 3, 9 och 11 som kör en annan väg.

Detta gäller fram till klockan fyra på måndagsmorgonen 26 oktober:

Linje 3 kör inte mellan Järntorget och Marklandsgatan. Spårvagnen kör alltså inte alls ut i Majorna, utan i stället kör vagnen från Järntorget till Linnéplatsen och omvänt.

Linje 9 kör inte mellan Järntorget och Masthuggstorget. I stället måste man åka från Järntorget via bland annat Linnéplatsen, Marklandsgatan och Godhemsgatan till Stigbergstorget och sedan den vanliga vägen till Kungssten – och omvänt.

Linje 11 kör inte mellan Järntorget och Ekedal. I stället kör den från Järntorget, via bland annat Linnéplatsen och Marklandsgatan till Mariaplan, och omvänt. Efter Mariaplan åker man den vanliga vägen till och från Saltholmen.

Detta gäller från 26 oktober till klockan fyra på måndagsmorgonen 2 november:

Linje 3 kör inte mellan Järntorget och Marklandsgatan, utan i stället kör vagnen mellan Järntorget och Linnéplatsen (samma som tidigare).

Linje 9 kör inte mellan Järntorget och Ostindiegatan. Resenärer måste i stället åka Järntorget-Linnéplatsen-Marklandsgatan-Godhemsgatan-Sannaplan och sedan den vanliga vägen till Kungssten.

Linje 11 kör inte mellan Järntorget och Ekedal, utan kör via bland annat Linnéplatsen, Marklandsgatan och Mariaplan (samma som tidigare).

LÄS MER: Därför kan det hamna tygpåsar på spårvagnar och bussar i Göteborg

Ersättningsbussar försenade

Ersättningsbussarna 9E och 11E ersätter vissa sträckor, bland annat Stigbergstorget-Järntorget. Under tisdagseftermiddagen rapporterade dock Västtrafik att ersättningsbussarna var försenade på grund av många resande.

– Vi vädjar gärna till att ta spårvagnarna, även om de tar lite längre tid. Vi förstår att det kan vara skönt att ha en kortare resa men det kan vara färre resande på spårvagnen än på bussarna, säger Henrik Kjellberg.

LÄS MER: Västtrafik får 150 nya elbussar

Han påminner också om Västtrafiks råd att undvika onödiga resor, samt att gå och cykla om man kan.

– Man kan vänta på nästa tur och tänka på att vara ute i lite extra god tid på morgonen när man ska till jobbet. Sök också resan i förväg i vår app.

Så kör du bil

Från måndag 12 oktober är Stigbergsliden stängd för biltrafik i västergående riktning, från Johannesplatsen mot Stigbergstorget. Biltrafiken leds därför om. Kör man bil från från Järntorget mot Stigbergstorget måste man därför köra via E45 österut, Järntorgsmotet, E45 västerut (alternativt Emigrantvägen) och Fiskhamnsmotet.

Det innebär en omväg, och Trafikverket uppmanar bilister att räkna med en längre restid.

Enligt Trafikverket kan gående och cyklister ta sig fram som vanligt.

Två veckor senare, klockan fyra på morgonen måndag 26 oktober öppnar vägen som vanligt igen.

LÄS MER: Lisa har sett till att väntan på bussen blir mer trivsam

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.